1

Mexico: Sol Rojo om jordskjelvene i 1985 og 2017

Av en kommentator for Tjen Folket Media.

19. september publiserte våre kamerater i Sol Rojo en sak til om jordskjelvene som rammet landet på den samme datoen i 1985 og 2017. De skriver om hvordan folket og myndighetene reagerte på katastrofene, og de minnes sine døde kamerater.

Jordskjelvene rammet tusenvis av mennesker i to forskjellige perioder av landets historie. I 1985 styrte Partido Revolucionario Institucional (PRI) både hovedstaden og hele republikken, og i 2017 styrte Partido de la Revolución Democrática (PRD) hovedstaden, mens PRI styrte republikken. 

“Hvordan reagerte de ulike myndighetsnivåene i løpet av disse to dagene? Som alltid det samme! Latskap, utsettelse og forakt for arbeiderne som gikk ut i gatene i solidaritet med klassen, evakuerte familier og hjalp til med å redde de begravde arbeiderne. I 2017 rammet tragedien også andre stater i republikken, som Morelos, Puebla og Oaxaca. I alle tilfellene var fellesnevneren den samme: folk som hjelper folk mens staten unngår ansvaret sitt eller iscenesetter falske redningsscener på TV. I 2017 var SolRojistas redningsbrigader ute i berørte lokalsamfunn for å hjelpe folk. I dag minnes vi vår kamerat Enrique Perea Escobar, gravlagt i Laborio-området i Tehuantepec. Vi minnes også vår kjære kamerat Javier López Martínez, «Comandante Rojo» som var en av lederne for SolRojistas-karavanene og døde 8 måneder senere. Her minnes vi ham med en tekst som ble publisert den gangen etter redningsarbeidet.

Referanse
Breves iniciando semana – Sol Rojo