1

Nyheter fra krigen i Ukraina

I Ukraina er myndighetene nødt til å sette restriksjoner for bruken av strøm etter at Russisk imperialisme ødela tre av landets kraftverk i løpet av onsdag, 19. oktober. Massene i Ukraina blir nå bedt om å være forberedt på midlertidige strømbrudd om restriksjonene ikke følges.

I forsøk på å håndtere situasjonen jobber ukrainske myndigheter med å sette ut mobile kraftstasjoner for folk i byer og tettsteder som er rammet. Zelenskyj selv uttaler:

– Vi forbereder oss for ulike scenarioer av mulige konsekvenser. Ukraina vil forsvare seg, uansett hva fienden planlegger og gjør.

Konsekvensene av krigen trapper seg opp i krigens utvikling. Hittill har over 1100 byer og tettsteder i Ukraina mistet strøm som følger av angrepet fra russisk imperialisme.

– For øyeblikket er 1162 byer og tettsteder i Dnipropetrovsk, Kropyvnytskyj, Zjytomyr, Kharkiv, Donetsk, Zaporizjzja, Luhansk, Mykolaiv og Kherson uten strøm, uttaler en talsperson for ukrainske krisemyndigheter tirsdag ettermiddag, 28. oktober.

Situasjonen er kritisk ifølge president Zelenskyj. Ifølge ham ble hele 30 prosent av Ukrainas kraftverk ødelagt i løpet av én uke.

Styrkemobilisering i Belarus (Hviterussland)

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har uttalt at han vil plassere felles styrker med Russland mot grensen til Ukraina. Ifølge Lukasjenko forbereder Ukraina et angrep mot Hviterussland.

Fra russisk imperialisme sin side vil en slik front øke deres militære kapasitet. Tom Røseth, som er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, kommenterer likevel at det vil være overraskende om Hviterussland går aktivt inn med tropper i Ukraina. Det er ifølge ham altså ikke avgjort om det er snakk om forberedelser til videre invasjon og eskalering i krigen i Ukraina, eller kun felles militære øvelser.

– Lukasjenko har lenge vært negativ til at belarustyrkene skal krysse grensene, så om Putin har lent seg på ham så sterkt at han faktisk gjør det, vil være en veldig ny og negativ utvikling. Da vil de formelt sett gjøre seg nødt til å mobilisere og jeg tror sivilbefolkningen er negativt innstilt til det, uttaler Røseth til VG.

Lukaskjenko selv har tidligere uttalt at han ikke har planer om å delta i krigen i Ukraina. I mars, kun én måned etter krigens start, sa han følgende:

– Jeg har sagt tusen og tjue ganger at vi ikke har noen planer om å kjempe i Ukraina. Men temaet er hett.

Samtidig understreket han at de bare kan bli dratt inn i krigen på bare én måte: «Hvis aggresjonen starter mot dem».

Om man ser begge uttalelsene til Lukasjenko ved siden av hverandre, ser det tilsynelatende ut som at Hviterussland kan bli dratt med inn i krigen og sette inn styrker i Ukraina nettopp fordi det hevdes Ukraina forbereder et angrep. Røseth hevder likevel at det godt kan være en avledningsmanøver for å trekke ukrainske styrker nordover og vekk fra Kherson i sør og ellers i øst.

Referanser:
Ukraina innfører restriksjoner på strømbruk (NTB/nettavisen.no)
Frykter en tøff vinter i Ukraina: – Ingen strøm, ikke noe vann, ingen gass (dagsavisen.no)
Russland og Belarus samler troppene: − Urovekkende (vg.no)