1

Mexico: Drap av to kamerater

26. og 27. oktober ble to aktivister fra bondebevegelsen i Oaxaca skutt og drept av latifundioen og dens væpna grupper. Vi har oversatt en sak fra våre kamerater i Sol Rojo om drapene.

Publisert av Sol Rojo 31.10.2022.


Reaksjonen slippes løs, de paramilitære og kriminelle gruppene er på jakt, og det er en del av den gamle statens antiopprørsstrategi å påtvinge folkfiendtlig politikk og regjeringer, så vel som imperialistiske megaprosjekter om fradrivelse og død. På én uke har latifundioen og dens væpna grupper tatt livet av to aktivister fra bondebevegelsen. 

Den 26. oktober ble Filogonio Martínez Merino, tidligere kommunerepresentant for Paso de la Reina, motstander av vannkraftdemningen i Río Verde-bassenget på Oaxacan-kysten og medlem av rådet for forente folk for forsvar av Río Verde (Copudever), skutt og drept. Ifølge vitner fanga ei væpna gruppe ham i landsbyen Piedra Blanca, og angrep ham med kraftige våpen. 

En dag senere, den 27. oktober, ble vår kamerat Jesús Manuel García Martínez «Chu Pau», samfunnsmedlem fra Santa Cruz Tagolaba, motstander av innføringen av Corredor Interoceánico del Istmo de Tehuantepec (CIIT), et stort imperialistisk prosjekt for å knytte sammen Mexicogulfen og Stillehavskysten og medlem av Corriente del Pueblo Sol Rojo (Folkets Strømning – Røde Sol) drept; hendelsene fant sted omtrent klokken 22:05 da en væpna kommando ankom hjemmet til kameraten Erick Sánchez Gutiérrez, regionleder for Sol Rojo, og åpnet ild mot begge kameratene. Der mistet «Chu Pau» livet, og Erick ble alvorlig skadd. 

Som svar på disse hendelsene forventes mobiliseringer fra bondebevegelsen.