1

Mexico: 25. november er en dag for antiimperialistisk kamp

Et kommende toppmøte i Stillehavsalliansen lagt til Oaxaca 25. november, den internasjonale dagen for kamp og solidaritet mot vold mot kvinner, har skapt hard motstand, og presidenten har nå flytta møtet.

Stillehavsalliansen (Alianza del Pacífico) er en handelsorganisasjon av Mexico, Colombia, Peur og Chile. For noen uker siden kunngjorde president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) at Mexico skulle være vertskap for Stillehavsalliansen. Våre mexicanske kamerater skriver at alliansen er en absurditet som storborgerskapet i Latin-Amerika har skapt med amerikansk arroganse, designet for å reforhandle yankee-imperialismens lenker til nasjonene. 

ALMO la toppmøtet til Oaxaca for å hedre delstatsguvernør Alejandro Murat og for å anerkjenne hans tjenester i å håndheve de imperialistiske megaprosjektene med tvangsforflytninger og død. Datoen var satt til 25. november, som også er den internasjonale dagen for bekjempelse av vold mot kvinner, og som Folkets Kvinnebevegelse sier: «Det er en dag for antiimperialistisk kamp, til minne om Mirabal-søstrene som ble myrdet den dagen for å ha motarbeida kolonialismen og militærdiktaturet i Den dominikanske republikk, som er opphavet til minnemarkeringene.»

Plakat fra FORO: «Hyllest av korrupte. Dødspakten. Ødeleggelsesalliansen. Ingenting går bra i Oaxaca; Guvernør Alejandro Murat forfølger, kriminaliserer, kidnapper og dreper landets forsvarere.»  

FORO (Fronten av organisasjoner i Oaxaca) mobiliserte for å beleire delstatshovedstaden for å avvise toppmøtet og hyllesten av Murat, og AMLO har nå endra planene for toppmøtet og har «av logistiske årsaker» flytta det til Mexico City. 

På møtet vil Boric (Chile), Petro (Colombia), Castillo (Peru), Chávez (Costa Rica), Lasso (Ecuador), Fernández (Argentina) og Lula (Brasil) delta, og våre kamerater i Sol Rojista skriver at uansett hvor de setter sine føtter på meksikansk jord, vil folkets dype masser forfølge og fordømme dem.

Plakat fra FORO til minne om kamerat «Chu Pau» og med fordømming av Stillehavsalliansens toppmøte.

Les også:

Referanse
Breves iniciando semana – Sol Rojista