1

Brasil: Mange angrep på folket

Våre brasilianske kamerater i A Nova Democracia melder om flere angrep fra den reaksjonære staten mot folket den siste tida. Dette skjer kort tid etter at den såkalte venstresidekandidaten Luiz Inácio (Lula) vant en knepen seier i presidentvalget, og viser at den brutale reaksjonen mot folket fortsetter med uforminska styrke.

Angrep på bondesamfunnet

4., 5. og 6. november angrep væpna personer bøndenes område i Barra do Ouro, i det nordlige Tocantins. De slo og rana innbyggere og brant hus. De neste dagene kom paramilitære styrker tilbake og brente ytterligere tre hus. Bøndene forteller at grunneieren Pedro Amaro, påstått eier av landet, er ansvarlig for dette angrepet. 

Allerede i slutten av oktober trua paramilitære styrker med at de ville komme 7. november og sette opp gjerder rundt området. Da de væpna mennene kom allerede 4. november, filma en bonde de elleve mennene, som deretter slo ham. I dagene som fulgte kom mennene tilbake, satte fyr på husene og angrep også andre bønder.

Jorda som bondefamiliene bor på blei okkupert av fattige bønder og husokkupanter på 1950-tallet. Fram til 1980 blei jorda bearbeida kollektivt. Etter ei jordomfordeling satt bøndene igjen med et areal på 11,9 hektar. Siden da har latifundistene (godseierne) gjentatte ganger forsøkt å utvide jordene sine og drive ut bøndene.

Bevæpna menn brente tre hus i samfunnet, i tillegg til å slå og rane bønder.

Bevæpna menn satte fyr på bønders hus og skøyt mot barn

9. november invaderte leiesoldater fra godseierne et bondesamfunn, satte fyr på hus og skøyt mot barn. Overgrepet fant sted i Novo Paraíso-bosettinga, i Maracacuera-samfunnet i Carutapera (Maranhão). Den paramilitære banden til latifundioen hadde da trua bondesamfunnet siden 6. november.

Bøndene som blei utsatt for angrepet har vært utsatt for skyting siden slutten av 1970- og begynnelsen av 1980-tallet. Invasjonen har som formål å skremme bøndene bort fra jorda, og den har ikke noe rettslig grunnlag.

Bosettinga blei invadert og satt i brann av bevæpna menn.
Bosettinga blei invadert og satt i brann av bevæpna menn.
Bosettinga blei invadert og satt i brann av bevæpna menn.
Bosettinga blei invadert og satt i brann av bevæpna menn.

Drap på tre personer i favelaen

Tidlig neste morgen, 11. november, kjørte militærpolitiet to pansra kjøretøy inn i Nova Holanda-favelaen i Rio de Janeiro, under påskudd av at det hadde vært et ran. Aksjonen fant sted klokka 16, samtidig som barn og ungdom slutter på skolen og samtidig som det også pågikk en gatefestival for barn i nærmiljøet. De drepte en 70 år gammel mann, en 31 år gammel mann og et barn under operasjonen. Den eldre mannen blei skutt i brystet mens han satt på en stol i en bar. I tillegg til drapene på de tre personene, blei også en tenåring utsatt for vold av politiet på vei ut fra skolen. 

For to måneder siden blei en fjortenåring og en 53 år gammel arbeider drept i Maré-komplekset under en av militærpolitiets voldelige aksjoner. A Nova Democracia skreiv i forbindelse med den hendelsen at en slik operasjon i realiteten er enda en straffeekspedisjon hemningsløst utført av de reaksjonære væpna styrkene for å utføre terror mot en ubevæpna arbeidermasse. I disse rutineoperasjonene (som Massacre da Penha, Jacarezinho og Alemão) er formålet til politistyrkene å utføre terror mot de arbeidende massene for å holde dem i en tilstand av sjokk, beleiring og permanent kontroll, og skremme innbyggere og hindrer dem i å organisere seg for å kreve sine undertrykte rettigheter.

Beboere bærer en skadet person.
En mann blei skutt i brystet.

10. november utførte militærpolitiet nye operasjoner i flere favelaer i delstaten. Innbyggerne delte videoer og bilder av pansra kjøretøy som sirkulerer gjennom favelaene og helikoptre som fløy over favelaene og skøyt mot folk, på det tidspunktet innbyggerne drar på jobb. Skoler måtte holde stengt og politiet gikk inn i busser og terroriserte innbyggerne.

A Nova Democracia skriver at stilt overfor disse rutineoperasjonene, maskert som «bekjempelse av narkotikasmugling», som tar sikte på å påtvinge terror og frykt på de dypeste massene i Rio de Janeiro, er det nødvendig at innbyggere i favelaene i Rio de Janeiro, ungdom, arbeidere, kvinner, svarte, mobiliserer og organiserer seg, ikke bare mot den permanente situasjonen med fattigdom og utnyttelse, men også mot den brutale politivolden de blir utsatt for.

Referanser
RJ: Polícia Militar assassina idoso e jovem e fere criança durante operação na Maré – A Nova Democracia 
TO: Pistoleiros agridem camponeses e incendeiam casas A Nova Democracia 
MA: Pistoleiros incendeiam casas de camponeses e disparam contra crianças – A Nova Democracia
Brasilien: Weitere Angriffe auf das Volk – Dem Volke Dienen