1

Kazakhstan: Demonstrasjoner og arrestasjoner på innsettelsesdagen

Demonstranter gikk ut i gatene i hovedstaden kvelden den 26. november for å protestere mot innsettelsen av Kassym-Jomart Tokayev som vant presidentvalget den 20. november.

Ifølge Report.az hevder det kasakhstanske innenriksdepartementet at demonstrasjonen startet på en nattklubb, der rundt 300 unge mennesker ble mobilisert av en «lokal foretaksmann.»

Disse gikk så ut på gata i et tog, ledet av den nevnte «foretaksmannen» med megafon.

Demonstrasjonen ble vurdert som «grovt brudd på offentlig orden» av politiet, som videre hevder den «var til hinder for infrastruktur.» Demonstrantene skal ha ignorert politiets pålegg om å avslutte, og ble dermed forsøkt drevet vekk. Flere skal ha blitt arrestert etter å ha ytt motstand mot politiet. Demonstrasjonen varte i en halvtime.

I forkant til valget har riksadvokatens kontor i Kazakhstan frarådet folk fra å delta i – og å oppfordre andre til å delta i – ulovlige demonstrasjoner og «andre lovstridige handlinger». Uttalelsen kom etter at oppfordringer til demonstrasjoner og protester sirkulerte i sosiale media. I Kazakhstan er alle demonstrasjoner som har som mål å «undergrave statens sikkerhet» forbudt. Det ble også meldt om svikt i internett- og mobiltjenester i hovedstaden rundt samme tid som demonstrasjonen. Styresmaktene hevder det skyldtes teknisk svikt.

Under levekostnadsopptøyene i Kazakhstan i januar 2022 beordret Tokayev politiet om å «skyte for å drepe, uten advarsel» mot de opprørske massene. Han inviterte også CSTO (en allianse av blant annet Kazakhstan, Hviterussland, og Russland.) til å bistå militært under opptøyene.

Referanser
В Казахстане предотвращена незаконная акция, есть задержанные – report.az
В Казахстане полиция разогнала незаконную акцию с участием 300 человек – kazanfirst.ru
Генпрокуратура обратилась к казахстанцам из-за призывов к незаконным митингам – tengrinews.kz
Opptøyene i Januar 2022 – WikipediaOpptøyene i januar 2022, Detaljert – Wikipedia