1

MPP om situasjonen i Peru

Det har vært mobiliseringer i minst 15 regioner og i hovedstaden Lima, etter det mislykka kuppforsøket til tidligere president Pedro Castillo og innsettinga av Dina Boluarte som ny president. Demonstrantene krever at kongressen oppløses og at det skrives ut nyvalg.

Castillo er pågrepet for statskupp og avsatt som president, etter at han 7. desember kunngjorde i en TV-tale at han skulle oppløse nasjonalforsamlinga, innføre unntakstilstand, skrive ut valg på en ny grunnlovgivende forsamling, innføre portforbud, starte omorganisering av rettssystemet og tilbakeføring av ulovlige våpen til staten. Kunngjøringa kom som et forsøk på å redde seg sjøl bare noen timer før nasjonalforsamlinga skulle ta opp om han skal stilles for riksretten, for tredje gang på et år. Tidligere visepresident Boluarte ble slik den femte presidenten i Peru i perioden 2020-2022. Etter de massive protestene sier hun i en uttalelse 12. desember at hun vil utlyse nyvalg i 2024.

Perus Folkebevegelse (MPP) skriver at dette finner sted i ei tid der Peru går gjennom den største krisa i landets historie, og er et konsentrert uttrykk for den generelle krisa i det peruanske samfunnet. I en uttalelse 12. desember skriver de: «Det er ei skjør regjering, uten egen støtte eller base. I likhet med sin forgjenger, den kontrarevolusjonære ronderoen 1 Castillo, har hun ikke et politisk parti eller sin egen støtte – hun tiltrådte fordi hun hadde vært Castillos visepresident, hun har ikke en parlamentarisk benk som støtter henne, og hun ledes i kongressen av et flertall som er representanter for komprador-fraksjonen som består av forskjellige partier. Videre blir hun avvist av partiet hun ble valgt til visepresident for, Peru Libre (PL), som ekskluderte henne». 

I sentrum av Lima undertrykte politiet protestene ved å skyte med tåregass. De kraftigste protestene har funnet sted i byen Andahuaylas, og også her slo politiet hardt ned på demonstrantene. Det er satt opp sperringer på forskjellige veier, og i flere provinser er det mobilisert til protester i Lima. MPP skriver at de som leder disse gruppene som prøver å forene massene er revisjonister av alle slag, kontrarevolusjonære ronderos og andre reaksjonære som er har forretningsmessige- eller andre bånd til Castillo. Slagorda som ropes under demonstrasjonene tar til orde for reaksjonære løsningene, som tilhører den byråkratiske veien. Kameratene skriver: «Det er opp til oss å fortsette på den demokratiske veien, på folkekrigens vei som fører til den totale og fullstendige kulminasjonen av den nydemokratiske revolusjonen og fortsetter uavbrutt og umiddelbart for å utvikle den sosialistiske revolusjonen». 

I møte med de folkelige massenes kamp, ​​påpeker MPP: «Massene er i opprør, alt dette under en svak, mislykka regjering som Castillos, som ikke har oppfylt, og heller ikke kunne oppfylle, sine valgløfter. Situasjonen endrer seg imidlertid ikke mye for reaksjonen, og vanskelighetene vil øke. Dette er bra for revolusjonen, det er bra for å fremme oppgaven med den generelle reorganiseringa av partiet i og for folkekrigen.» Og de konkluderer: «I situasjoner som dette, med et regjeringsskifte, vel vitende om at den nye regjeringa vil være mye verre for massene, er det nødvendig å mobilisere dem til å kjempe for å forsvare sine rettigheter, friheter og goder vunnet med blod for å heve dem til den politiske kampen, det vil si å oppfylle den ventende oppgaven og fortsette å utvikle den nydemokratiske revolusjonen med folkekrig».

Referanser
MPP: NOTA SOBRE LOS ACTUALES ACONTECIMIIENTOS EN EL PERÚ – VND-Peru
MPP: SOBRE LOS ÚLTIMOS ACONTECIMIENTOS EN EL PAÍS – VND-Peru 
Peru: Para se salvar de deposição, Pedro Castillo tenta dar golpe de Estado e é preso – A Nova Democracia
Lokale medier: Perus president skal være pågrepet – Dagbladet