1

«Vi har ikke hatt tilgang til toalett og drikkevann på nesten en uke»

Tjen Folket Media har pratet med bygningsarbeidere som jobber på en byggeplass på Østlandet. De forteller om dårlige arbeidsvilkår, og at de har gått flere dager uten tilgang til fungerende toalett eller drikkevann. 

Av hensyn til arbeiderne har vi valgt å ikke oppgi den konkrete arbeidsplassen, og navnene vi bruker er ikke deres ekte navn.

Arbeiderne vi har pratet med forteller at kabelen for oppvarming av vannrørene i brakkene ved et uhell skal ha blitt koblet ut, slik at rørene frøys. En bygningsarbeider TFM prater med, Mikkel (31), er tydelig provosert over situasjonen.

De må sørge for en midlertidig løsning. Hadde de villet det kunne de ha fått utedoer med oppvarming, vanndunker og antibac levert på dagen, men det er åpenbart at bedriften kun bryr seg om penger.

Arbeidsplassen er som svært mange eller kanskje de fleste byggeplasser, dominert av arbeidere fra bemanningsbyrå, utenlandske arbeidere og sesongarbeidere. Blant de er det flere som har opp til 12-timers arbeidsdag. En av de som jobber 12 timer er rørleggeren Pavel (27). Pavel er tydelig på hva som er problemet.

Alt vi trenger for å fikse det er en kabel, men sjefen vil ikke betale for det.

Det skal ha blitt satt ut noen vannflasker på brakkene, men de TFM pratet med forteller at dette langt ifra var nok, og at det gikk tomt tilnærmet med en gang. Samtidig beskrives en prosjektledelse som lever i en annen virkelighet, som har nok med vann til seg selv, og som kan kjøre på bensinstasjon for å gå på do når de vil. «De kan vitse om situasjonen vår. De lever i en annen virkelighet», sier Mikkel.

En snekker TFM pratet med, Miroslav (42), forteller at folk vasker hendene sine med såpe i snøen før lunsj, ettersom det ikke er noen andre muligheter for håndhygiene. Han er tydelig oppgitt over bedriften og prosjektledelsen.

De bryr seg ikke om vi blir syke. De bare bytter oss ut med noen andre.

Ifølge den borgerlige statens «arbeidsplassforskrift» er det krav om tilgang til drikkevann (§ 2-17), tilstrekkelig antall toaletter, og muligheter for håndvask (§ 3-7). De TFM har pratet med forteller at en inspektør fra kommunen regelmessig er der, men at han ikke undersøker arbeidsforholdene. Det beskrives en kommuneansatt som går rundt med skylapper og noterer tall.

Bygningsarbeiderne TFM pratet med skildrer mye sinne og mismot blant arbeiderne på byggeplassen. Noen vil at folk samler seg og gjør noe. Andre beskrives som at de har blitt numne ovenfor de elendige arbeidsforholdene.


I løpet av produksjonen av denne saken, melder en av arbeiderne TFM pratet med at problemet med de frosne rørene omsiders har blitt løst, og at de igjen har tilgang til toalett, vann og håndvask.


Har du erfaringer fra arbeidslivet eller annet du vil dele? Skriv gjerne til oss på kontakt@tjen-folket.no