1

Brasil: Latifúndister henretta urfolkslederen Estela Vera

15. desember ble Estela Vera, leder for den etniske folkegruppa Guarani Ñandeva, drept inne i sitt eget hus Japorã, foran sønnen sin. To menn med hette drepte henne. Dette er den typiske arbeidsmetoden til lokale drapsmenn som tjener både latifundioene og narkotikasmuglere på grensa til Paraguay.

Drapet er registrert som et «kvinnemord» og er også omtalt som en forbrytelse motivert av «religiøs intoleranse», siden Estela var en åndelig leder. Imidlertid, ifølge de lokale massene, ligger årsaken til forbrytelsen i kampen for jorda. Forbrytelsen finner sted innenfor konteksten av intensiveringa av klassekampen på landsbygda og den reaksjonære borgerkrigen mot Guarani-folket.

Forsamlingen til Guarani-Kaiowá-folket har fremhevet at Yvy Katu-området har blitt invadert igjen og ulovlig okkupert av latifundoer, noe som har ført til at flere ledere av Yvy Katu har blitt utsatt for drapstrusler for å ha fremsatt klager mot latifundioen. Ivy Katu ble gjenerobra i 2003 og erklært som urfolksjord av den opportunistiske regjeringa til Luiz Inácio i 2005, men området står fremdeles uten formell godkjenning til tross for at urbefolkninga har fortsatt å kjempe for det – noe som viser myndighetenes manglende interesse i å løse jordproblemene i landet. 

Referanser
MS: Pistoleiros do latifúndio executam Estela Vera, líder indígena Guarani Ñandeva – Nova Democracia