1

Brasil: Protest mot politivold og vilkårlig arrestasjon

Slektninger, venner og naboer til Marlon Anderson Cândido, en arbeider som ble skutt av militærpolitiet (PM) og vilkårlig arrestert under en operasjon i Manguinhos-favelaen, holdt en stor demonstrasjon 4. januar.

Demonstrantene blokkerte Avenida Leopoldo Bulhões og krevde løslatelse av Cândido. 23-åringen ble skutt på vei til jobben som vannbud, og blir holdt i varetekt på sykehuset. Et vitne forteller at skuddet kom fra politiet, at de ikke gjorde noe for å hjelpe han etter han var skutt, og at de truet henne med et skudd i ryggen hvis hun hjalp ham. 

Den første demonstrasjonen som krevde arbeiderens løslatelse begynte ved middagstid og samlet innbyggerne i Manguinhos og den unge mannens familie på Avenida Leopoldo Bulhões. Demonstranter sperret veien i rundt to timer. Satte opp plakater med setninger som «Marlon er en arbeider, ikke en kriminell!» og «Staten er feig!», uniformen hans ble også heist opp hos vanndistributøren. Den andre aksjonen fant sted senere samme dag, foran sekretariatet for kriminalomsorgen.

Arbeiderens familie fordømte også, gjennom publiserte videoer, den voldsomme tilstedeværelsen av PM-kjøretøyer [paramilitært politi, o.a.] og et pansret kjøretøy under demonstrasjonen, som hadde som mål å skremme og løse opp protesten, et mislykket forsøk i møte med massenes opprør. «Vi må løse denne situasjonen! Marlon er uskyldig, vi er her fordi han er uskyldig!», sier en slektning i en av videoene. PM hevder at Marlon er varetektsfengslet for «å være involvert i organisert kriminalitet», noe som avvises av familien.

Referanse
RJ: Familiares de trabalhador baleado e preso arbitrariamente bloqueiam avenida exigindo sua liberdade – A Nova Democracia