1

Frankrike: Storstreik og protest mot velferdskutt

Torsdag 19. januar var hele Frankrike preget av streiker og masseprotester. For første gang på svært lenge forente alle fagforeningssammenslutningene seg til felles streik.

En fransk minister advarte før streiken om at torsdagen ville bli en «helvetesdag» og titusener av opprørspoliti var mobilisert for å hindre opptøyer. Likevel ble det sammenstøt mellom demonstranter og politi i Paris. Reuters melder at 1,1 millioner deltok i protestene, men tallene spriker i forskjellige medier, og arrangørene sier det var 2 millioner som deltok.

Streiken og protestene rettet seg mot regjeringens forslag om å heve pensjonsalderen. Dette er enda et eksempel på velferdskuttene som brer seg utover Europa. På en og samme tid settes rentene opp, prisene øker og regjeringene kutter i velferden.

Vi er inne i depresjonsfasen i den kapitalistiske syklusen, en følge av krisa, og borgerskapet velter nå alle byrdene av krisa over på massene av arbeidsfolk. Det som skjer i Frankrike er et eksempel på skjerpet klassekamp som følge av dette angrepet på massene. President Macron gjorde et forsøk også i 2019 på en pensjonsreform, men dette forsøket strandet som følge av protestbølgen under navnet «de gule vestene».

Regjeringen i Frankrike frykter mange tiår med underskudd på statsbudsjettet. De sier lengre levealder og færre nye barn, betyr en «eldrebølge» for framtida. Motdemonstrantene sier på sin side: hendene vekk fra vår pensjon!

Vi må se disse hendelsene i en korrekt forståelse av konteksten: Den allmenne krisa i imperialismen, som slår ut i alle land og i alle sfærer av samfunnet, og de folkelige protestene som reiser seg verden rundt og varsler en ny bølge av revolusjoner.

Referanser
Hele Frankrike rammet av streiker og demonstrasjoner
Frankrike lammet av streik og massedemonstrasjoner
Frankrike lammet av streik og massedemonstrasjoner – Dagsavisen
France could face decades of deficit: Are there alternatives to Macron’s disputed reforms? | DW News