1

Peru: Protestene fortsetter og titalls er drept

President Castillo, en råtten opportunist med formann Gonzalos blod på hendene, sitter nå fengslet etter et mislykket «selvkupp» i desember. Demonstranter anført av hans støttespillere fyller nå gatene i protester som ryster landet.

Nesten femti mennesker er drept hittil, svært mange av sikkerhetsstyrkene til den gamle råtne staten. Castillo er erstattet av sin egen visepresident Dina Baluarte. Hun spør i taler hvem som betaler demonstrantene, hvordan de har råd til å ikke være på jobb og hvem som skal forsørge familiene deres når de reiser inn til hovedstaden for å protestere. Dette kan tolkes som dårlig skjulte trusler.

Den peruanske byråkratkapitalismen er i dyp krise. Landet har opplevd seks forskjellige presidenter i løpet av de fem årene en vanlig presidentperiode varer. Castillo ble ikke valgt i henhold til Perus grunnlov, han oppnådde aldri over 50 prosent av stemmene. Hans arvtager har et enda mindre legitimt mandat. Det falske og råtne politiske systemet i Peru avslører seg selv for all verden, ved å ikke engang følge sine egne regler. Det må også understrekes at yankee-imperialismen har godkjent dette «mot-motkuppet» fra Baluarte. Allerede dagen etter avsettelsen av Castillo, anerkjente USA Dina Baluarte som ny president. Dagen før avsettelsen var forsvarsministeren i møte med USAs ambassadør. Som vanlig er USA-CIA direkte involvert i de politiske fraksjonskampene i Peru.

Baluarte ble innsatt og Castillo avsatt den 7. desember 2022. Siden da har det rådet unntakstilstand i hele landet. Konteksten er at flere hundre tusen har dødd som følge av dårlig helsetjenester under pandemien, og med krisa og prisøkningene fordypes fattigdommen og nøden i landet på dramatisk vis. Massenes raseri er enormt.

Våre kamerater i Perus Folkebevegelse, en organisme generert av Perus Kommunistiske Parti, for partiets utenlandsarbeid, skriver at dette finner sted i ei tid der Peru går gjennom den største krisa i landets historie. De avslører at dagens regjering er svak, og i likhet med Castillo står de uten en politisk base. Ikke engang i kongressen har dagens president oppslutning, og hun lever på nåde av kompradorfraksjonen i det peruanske storborgerskapet. Disse er representert i kongressen av flere partier.

MPP skriver at de som leder disse gruppene som prøver å forene massene er revisjonister av alle slag, kontrarevolusjonære ronderos og andre reaksjonære som er har forretningsmessige- eller andre bånd til Castillo. Den politikken disse setter frem, er en politikk for byråkratfraksjonen i det peruanske storborgerskapet. Der kompradorene har sitt tyngdepunkt i private selskaper eid fra utlandet, særlig fra USA, har byråkratene sitt tyngdepunkt i den gamle råtne staten. Begge fraksjoner er låst til hverandre i en dødsdans av konkurranse og samarbeid.

Den politiske krisa i Peru er nok et eksempel på at borgerskapet ikke kan styre på den gamle måten. Bare den demokratiske veien, bare folkekrigen under ledelse av Perus Kommunistiske Parti, er en vei ut av denne situasjonen.

Protestene har nå pågått siden desember, og de har fortsatt å vokse i omfang. Den reaksjonære staten svarer på protestene med undertrykking og folkemorderiske tiltak. Innenfor denne situasjonen fortsetter Perus Kommunistiske Parti sin komplekse kamp, innenfor svært vanskelige forhold, men en kamp som vil krones med seier. 

Les mer:

Referanser
Peru stenger Machu Picchu – Siste nytt – NRK
Estados Unidos reconoce a Dina Boluarte como presidenta de Perú – Infobae
Nyhetsstudio: Siste nytt – Endret reiseråd for Peru
Minst én død i sammenstøt i Peru – Siste nytt – NRK
Politimann brent til døde i Peru – Siste nytt – NRK