1

Norge og USA anklages for å ha sabotert Nord Stream 2

Den prisvinnende journalisten Seymour Hersch publiserte en artikkel på bloggen sin der en anonym kilde forteller hvordan amerikansk etterretning og norske dykkere plantet sprengladninger på gassledningen Nord Stream 2. 

Hersch hevder det hele skjedde utenfor den danske øya Bornholm, i forbindelse med NATO-øvelsen BALTOPS 22. Selve eksplosjonen skjedde 2 dager etter at øvelsen ble avsluttet. Tyske myndigheter ble ikke informert i forveien.

Til tross for at Hersch i ettertid har fått kritikk for å benytte seg av anonyme kilder (noe som er både vanlig og nødvendig innen journalistikk), så er det ting som tyder på at han har rett. Før Russlands invasjon truet Biden med at: “på en eller annen måte vil det bli slutt på Nord Stream 2” dersom Russland invaderte Ukraina. 

Russland sitter også på hovedventilen, og hadde ikke trengt å utføre en teknisk krevende og risikabel operasjon rett utenfor kysten til et NATO-medlem for å kutte gassleveransene. Russland kunne bare stengt av. Norge og USA eksporterer gass til Europa, og omfanget har bare økt siden starten på Russlands angrepskrig. Billig russisk gass til Europa er også et strategisk problem for USA/NATO.

Det er ingen overraskelse at både norsk, danske og US-amerikanske myndigheter har avfeid artikkelen til Hersch som spekulasjon og konspirasjonsteorier.

Det anbefales å lese hele artikkelen, samt å høre på intervjuene med Seymour Hersch i ettertid. Ikke bare gir det et innblikk i hvor skittent borgerskapet kan spille, men også hvordan det innen imperialismen også finnes motsetninger blant allierte, i dette tilfellet motsetningen mellom yankee-imperialisme og norsk imperialisme på den ene sida, og tysk imperialisme på den andre sida. Disse motsetningene kan skjerpes såpass at de får utløp i hemmelige sabotasjeaksjoner. Det er tidligere avslørt flere ganger at USA har overvåket sine allierte i mange europeiske land, blant annet med dansk støtte.

Referanse
Seymour Hersch – How America Took Out the Nord Stream – seymourhersh.substack.com