1

Frankrike: Store protester og flere opptøyer

De siste ukene har protestene økt i omfang og intensitet i Frankrike. De siste dagene er rådhuset i Bordeaux satt i brann, hundrevis av politifolk er skadd og en miljøvern-demonstrasjon endte i opptøyer.

Det har vært opptøyer mot den foreslåtte pensjonsreformen, i tillegg til fortsatte enorme protester. Over en million mennesker deltok forrige torsdag i de landsomfattende markeringene. Det har vært blokader av togstasjoner og flyplasser, og voldsbruken øker ifølge mediene.

NRK skriver at rekorden for antallet deltagere ble satt 7. mars med 1,28 millioner mennesker i demonstrasjoner mot pensjonsreformen. Presidenten har tvunget reformen gjennom, og den innebærer at ansatte må jobbe i minst 43 år for å få full pensjon, altså tre år lenger enn i Norge.

24. mars opplyste myndighetene i Frankrike at 457 personer ble arrestert under protestene og at 441 politifolk ble skadet. Det er også rapportert at 903 branner ble tent i gatene i Paris. Forrige lørdag eskalerte protester mot byggingen av et stort nytt vannreservoar vest i landet, hvor flere politibiler ble satt i brann. Ifølge avisen Le Monde skal to av demonstrantene ha pådratt seg alvorlige skader, og en av dem har brudd på hodeskallen etter kølleslag fra politiet.

NRK skriver at elleve personer ble arrestert, og at politiet tok eksplosiver, kniver og petanque-baller (stålkuler) fra demonstrantene. Bakgrunnen for byggingen av vannreservoaret er at forskere mener klimaendringene vil føre til lange tørkeperioder i Frankrike i sommer og i årene som kommer.

Demonstrantene på sin side sier at det bare er de store industrialiserte gårdene som vil nyte godt av vannet, og de frykter at de nye store bassengene vil tappe grunnvannet og at dette vil skade naturen. En bonde og baker, som har deltatt i protestene og er dømt for voldelig motstand mot vannreservoaret, sier til media at han ikke er mot å lagre vann, men at de fordømmer størrelsen på det nye prosjektet.

Protestene vil fortsette, og det kan ligge an til en varm sommer i mer enn én betydning.

Referanser
Miljødemonstranter setter flere politibiler i brann i Frankrike i protest mot tørketiltak
Opptøyene i Frankrike fortsetter – rådhus i brann
Gatekamper i Frankrike under protester – Klar Tale