1

Israelsk missilangrep på Aleppo flyplass i Syria

Opprinnelig publisert på redherald.org 24. mars 2023.


Onsdag 22. mars gjennomførte Israel et rakettangrep mot flyplassen i Aleppo, ifølge det syriske forsvarsdepartementet. Dette var det tredje angrepet fra Israel de siste seks månedene, og det andre denne måneden, mot flyplassen som ifølge Associated Press (AP) spiller en viktig rolle i transporten av humanitær hjelp til ofrene for jordskjelvene 6. februar, der mer enn 50 000 mennesker i Tyrkia, Kurdistan og Syria mistet livet.

https://vk.com/video-111560635_456240999

Flere raketter ble avfyrt mot flyplassen i Aleppo kl. 03.55 onsdag. (Kilde: VK – Война Россия Украина новости СВО)

Tidligere denne måneden på morgenen tirsdag 7. skadet et israelsk luftangrep rullebanen på flyplassen og tok den ut av drift. Dette førte til at nødhjelp på vei til Aleppo måtte omdirigeres.

Dette satellittbildet viser skadene forårsaket av det israelske rakettangrepet på flyplassen i Aleppo i september 2022. (Kilde: Planet Labs PBC via AP)

Israel har ikke kommentert noen av angrepene, men flere kilder forsøker å legitimere dem. Det hevdes vanligvis at angrepene er rettet mot militære mål med tilknytning til Iran. I en artikkel fra Reuters står det følgende om angrepet onsdag: «To regionale etterretningskilder sa at angrepet rammet et underjordisk ammunisjonsdepot knyttet til den nærliggende militærflyplassen Nairab, der missilsystemer levert på flere iranske militærfly hadde blitt lagret.»

Disse påstandene sletter ikke det faktum at dette er bombing av en sivil flyplass. Den virkelige effekten av disse angrepene er å hindre nødvendig humanitær hjelp til en region der befolkningen fortsatt lider under krig, og nå har blitt rammet av alvorlige jordskjelv.

Vi har tidligere skrevet om jordskjelvene og den tyrkiske statens grusomheter.

Ifølge FN er det 7 259 bekreftede dødsfall i Syria etter jordskjelvet, og opptil ni millioner mennesker i det nordvestlige Syria er rammet. Aleppo var blant stedene som ble rammet av jordskjelvene. Ifølge rapporter døde mer enn 400 mennesker i Aleppo som følge av jordskjelvene, inkludert mer enn 150 barn. Rundt 20 000 hjem, en tredjedel av husene i Aleppo, ble skadet eller berørt. Rundt 30 000 mennesker bor i tilfluktsrom, og nesten 70 000 mennesker er uten tak over hodet.

Ødeleggelser i Jindires, Aleppo Governate, Syria (Kilde: Alaa Ealyawi – Eget arbeid, CC BY-SA 4.0)