1

Mapuchedelegasjon til Norge: Statkraft ut av Chile!

Millaray Huichalaf, en av lederne for mapuchesamfunnene som gjør motstand mot Statkrafts utbygging i Chile, besøker Oslo og Trondheim 1.-8. mai. 

Latin-Amerikagruppene (LAG) har invitert delegasjonen, og i perioden blir det arrangert demonstrasjon, møter, workshop og kulturkveld.

LAG skriver: «Helt siden kapitalkrefter så mulighetene til å drive med vannkraft i Mapuchenes hellige elv, Pilmaiken, har urfolkssamfunnene stått imot. I 2015 kjøpte Statkraft opp anlegget, og fortsatte overtrampet mot Mapuchene.» og «Mens Fosen-aktivistene ble båret ut av politiet fra regjeringskvartalene, ble mapuche-aktivister skutt på av politiet utenfor Statkrafts anlegg i Chile. Fellesnevneren er at de demonstrerer mot norske fornybare selskap som har anlegg i urfolksterritorier.»

Delegasjonen kommer til Norge for å overlever følgende krav til Statkraft og den norske regjeringa:
«Statkraft skal stoppe sine prosjekter i Pilmaikenelven og gi landet og elva tilbake til de lokale mapuchesamfunnene, slik at de kan fortsette å utøve sin egen kultur. Den norske stat må kreve og følge opp at Statkraft ikke bryter urfolks- og menneskerettigheter der de opererer.»

Arrangementer:
Seminar på Senter for utvikling og miljø, 2. mai kl. 8.30-10
Åpent møte på Vega scene, 2. mail kl. 17.30 med Machi Millaray Huichalaf, Statkraft og politikere
Markering på Eidsvolls plass, 3. mai kl. 18.00
Seminar, 5. mai l kl.10-16. Solidaritetssamtale og workshop: en felles kamp for rettferdig omstilling, Mangfoldshuset Trøndelag
Solidaritet og kulturkveld, 5. mai kl 19:00, Mangfoldhuset Trøndelag

Mapuche-demonstranter og kraftmast sør for Santago de Chile. Foto: Wikimedia Commons

Les også:

Referanse
MAPUCHEDELEGASJON TIL NORGE: KREVER STATKRAFT UT AV CHILE – LAG