1

Colombia: Demonstrasjoner 2 år etter opprøret 

28. april ble det markert at det er 2 år siden det store folkeopprøret som rysta Colombia og fungerte som en skole i kamp for folkets rettigheter.

Kameratene våre i colombianske Nueva Democracia skriver at det store folkeopprøret er en begivenhet som aldri vil bli glemt av alle colombianere som lengter etter forandring. Kravene som fikk massene til å ta til gatene gjelder fortsatt. Høye levekostnadene legger seg som en stadig mer uutholdelig tyngde på folket. Krenkelsen av deres rettigheter blir mer alvorlig. Dagens «venstre»-regjering har ikke ført til noen bedring for flertallet i landet:

  • Rundt 145 aktivister som ble arrestert under det store folkeopprøret, sitter fortsatt i fengsel, og derfor fortsetter sosiale organisasjoner å kreve frihet for fangene.

  • Patriarkalsk vold har økt, med mer overgrep, trakassering og kvinnedrap, og derfor hever sosiale organisasjoner stemmene sine for å forsvare rettighetene til kvinnene av folket.

  • Oppfordringa om å reaktivere studentbevegelsen er også en av grunnene for sosiale organisasjoner til å gå ut i gatene 28. april.

I Medellín var det protester ved flere universiteter. På slutten av dagen satte demonstrantene opp blokader, og opprørspolitiet kom for å undertrykke protesten.

Det var opptøyer flere steder i Bogota. Studenter krevde bedre vilkår og støtte for at unge skal få tilgang til høyere utdanning. Under demonstrasjonene ble busser vandalisert og kontorer knytta til monopol-media ble også angrepet. Demonstrasjonene ble forsøkt slått ned av UNDMO, en spesialenhet i  politiet for såkalt «dialog og orden», og minst en demonstrant ble arrestert. 

I Cali og Bucaramanga var det demonstrasjoner og opptøyer både 27. og 28. april.

Kameratene skriver at over tusen mennesker rundt om i landet demonstrerte kampvillige med bevissthet om at de ikke har oppnådd endringa de vil ha, og at de må fortsette å kjempe for rettigheter uavhengig av hvem som styrer den gamle staten.

Referanse
Así se vivió la jornada de conmemoración del 28A en el país – Nueva Democracia