1

Brasil: Krig mot folket i favelaene

I løpet av de to siste ukene har politiet i Rio de Janeiro gjennomført flere store operasjoner i byens fattigste bydeler, der de har drept og såra sivile, ikke som en krig mot «kriminalitet», men som en krig mot folket og de fattige. 

A Nova Democracia har publisert flere rapporter om hendelsene, som er sammenfattet av The Red Herald. 

I Jacarezinho-favelaen gjennomførte militærpolitiet (PM) en aksjon som starta 12. mai og pågikk gjennom hele morsdagshelga. Operasjonen, som varte til mandag 15. mai, førte til at to personer ble drept og flere såra av skudd. Beboere ble vilkårlig arrestert, slått og kasta i bakken av politiet, og en beboer forteller: «De kommer og skyter, ikke sant? De vil ikke vite hvem som er på gata. Det er eldre mennesker, barn… det er arbeidere. Det er mange mennesker. Og likevel kommer de og skyter. De vil ikke vite. Og hvorfor det? Hva slags ‘integrert by’ er dette? Det finnes ingen ‘integrert by’.»

1: Blod i gatene i Jacarezinho etter operasjonen til PM. Foto: AND.
2: Luiz Eduardo, drept av PM på morsdagen i Jacarezinho. Foto: AND.

Jacarezinho er en av de fattigste og tettest befolka favelaene i Rio og har også tidligere opplevd statens terror. Under Jacarezinho-massakren i 2021 drepte PM 28 unge mennesker.

Mellom 15. og 16. mai fortsatte staten sin terror i andre favelaer. Sivil- og militærpolitiet gjennomførte en storstilt operasjon i seks favelaer samtidig. AND rapporterer at «PM begikk en rekke forbrytelser mot befolkningen, inkludert summariske henrettelser, kidnappinger og tortur.»

PM fremmer terroraksjoner i et dusin favelaer i Rio mellom 15. og 16.05. Foto: AND.

Om årsaken til disse angrepene skriver AND i rapporten at «dette selvfølgelig ikke handler om å dempe ‘organisert kriminalitet’, siden alle ulovlige produkter, inkludert narkotika og våpen, når favelaene på tvers av landegrensene, med militærets medvirkning. Videre foregår operasjoner av denne typen bare i arbeider- og fattigkvarterer.»

Den 18. mai terroriserte sivil- og militærpolitiet beboerne i Complexo da Maré i mer enn 10 timer i forbindelse med en annen felles aksjon. AND rapporterer at beboerne ble vekket av lyden av bomber og helikoptre, mens politiet invaderte flere hus.

Den 24. mai ble det gjennomført en ny aksjon i Complexo do Alemão og Complexo da Penha. Operasjonen starta klokka 5 om morgenen og pågikk fortsatt da siste rapport ble skrevet den 25. mai. I løpet av disse dagene ble minst 9 innbyggere drept av politiet. En av dem ble drept av en granateksplosjon. 

Også denne operasjonen fant sted på årsdagen for en massakre, ett år etter at minst 22 ungdommer og arbeidere ble drept samme sted.

Complexo do Alemão terroriseres av politioperasjonen. Foto: AND

I en operasjon i Maré invaderer militærpoliti og sivilt politi beboernes hus. Foto: AND.

Referanser
War against the people of the favelas in Rio de Janeiro – The Red Herald
RJ: Polícia promove terror e assassinatos em dia das mães no Jacarezinho – A Nova Democracia
RJ: PM assassina, sequestra e tortura moradores em operação nos complexos da Penha e Chapadão – A Nova Democracia
RJ: Polícia promove terrorismo na Maré em 12ª operação no ano – A Nova Democracia
RJ: Bope e Core assassinam quatro moradores em operação no Complexo do Alemão um ano após chacina – A Nova Democracia
RJ: Cinco moradores mortos e dois feridos em segundo dia de operação no Complexo da Penha – A Nova Democracia