1

Ukraina: Motoffensiv på flere frontavsnitt

Lenge har en ukrainsk våroffensiv vært varslet og ventet. Mediene slår nå fast at motoffensiven er i gang, men at den hittil utvikles sakte og begrenset.

Våroffensiven har lenge vært ventet. Våren gir muligheter for å manøvrere med stridsvogner og annet materiell, som rammes av dårlig fremkommelighet på sensommeren og høsten, særlig på grunn av gjørme. For å beholde en form for overraskelsesmoment, har ikke eksakt tid og sted for offensiven vært varslet. Det som var ventet å skje tidligere i vår, ser nå ut til å være et faktum. Ukrainske styrker går til motangrep på flere frontavsnitt.

Hittil har ikke angrepene vært massive. Flere kilder og analytikere forventer at offensiven vil utvikle seg sakte-men-sikkert, og ikke i store og avgjørende slag. The Economists kommentator, Arkady Ostrovsky, legger vekt på offensivens psykologiske side. Han mener Ukrainas motstand og utholdenhet fører til defaitisme og oppløsning blant de russiske styrkene. Bare det faktum at Ukraina etter mer enn ett år kan mønstre en slik offensiv, er et hardt slag for kampmoralen blant angriperne, mener han. Videre mener enkelte medier at hovedmålet for offensiven er Zaporizjzja fylke, med perspektiv om å avskjære landforbindelsen mellom Krim-halvøya (vest for Zaporizjzja) og Donbass (øst for Zaporizjzja).

Bilde: Zaporizjzja oblast (fylke).

Tidlig under motoffensiven ble Kakhovka-demningen i Kherson fylke ødelagt. Ukraina sier Russland står bak, mens Russland avviser dette og peker på Ukraina. Flommen som fulgte har ødelagt flere landsbyer og truer ifølge FN matsikkerheten ikke bare i området, men i verden. Den truer også vannforsyningene til Krim-halvøya, som har vært okkupert av russisk imperialisme siden 2014.

Institute for the Study of War skriver at ukrainske styrker har gått til motoffensiv på minst tre frontavsnitt, og at de har gjort noen fremskritt hvor de har tatt tilbake territorium. På den andre siden skriver de at Russland har gått til mot-motoffensiv i Donbass.

Russisk imperialisme har hele tiden vært forberedt på motoffensiven, og de har etablert omfattende forsvarsverker flere steder. Det er gravd lange skyttergraver, de har opprettet minefelt og lagt ut såkalte «dragetenner» – betongblokker som skal hindre stridsvogner i å rykke frem. Bak disse forsvarslinjene, er tungt russisk artilleri utplassert. Artilleriet har gjennom hele krigen blitt regnet som et av de sterkeste kortene til de russiske styrkene. Dermed er det heller ingen overraskelse at Kiev-troppene rykker sakte frem uten å forhaste seg, og at noen rask fremrykning ikke er å forvente.

Samtidig er det mange meldinger om problemer på russisk side, blant annet har sjef for leiesoldatene i Wagner-gruppen lagt ut en rekke videoer offentlig, hvor han skjeller ut den russiske hærledelsen. Han har gått svært langt i kritikken mot den politiske ledelsen av krigen, og blant annet anklaget disse for å ikke forsyne Wagner-gruppen med nok ammunisjon.

Videoer om motoffensiven:

Les også:

Referanser
Ukraine at war | The Economist
FN-topp: Ødelagt demning vil skape problemer for matsikkerheten – Siste nytt – NRK
Russian Offensive Campaign Assessment, June 12, 2023 | Institute for the Study of War
How successful is the Ukrainian counteroffensive really?