1

Greske myndigheter lar nok en gang flyktninger drukne

Forrige onsdag omkom minst 79 flyktninger etter et skipsforlis utenfor Hellas’ kyst. Det totale antallet døde er forventet å være langt høyere. Hendelsen er det dødeligste forliset av flyktningebåter så langt i år. Samtidig omtaler greske myndigheter og borgerlige medier hendelsen konsekvent som en «ulykke» for å skjule den folkemorderiske politikken som ligger bak.

Det finnes så langt ingen sikre kilder på hvor mennesker som var ombord på fartøyet som begynte å synke tirsdag kveld omlag 80 km fra den sørlige kystbyen Pylos. Ulike kilder rapporterer om mellom 400 og 750 personer, hvorpå flere av dem var barn.

Greske myndigheter opplyser at 104 overlevende er brakt i land. Antallet brakt til sykehus er også uvisst, og spriker mellom 4 og 30 personer. De overlevende er fra Egypt, Syria, Pakistan, Afghanistan og Palestina. Det er antatt at båten skal ha reist fra havnebyen Tobruk i det østre Libya og hatt Italia som destinasjonsmål.

Det er reist kraftig kritikk mot de greske myndighetenes håndtering av situasjonen. France24 skriver om at et kystvaktfartøy eskoterte båten i timesvis uten å gjøre noe da den begynte å synke. De greske myndighetene hevder på sin side at flyktningene gjentatte ganger «nektet hjelp» og «insisterte på å fortsette til Italia». Juridiske eksperter, deriblant professor Erik Røsæg ved UiOs Institutt for privatrett, har uttalt at dette ikke er noen unnskyldning.

Av pårørende familiemedlemmer fortelles det om hvordan folk har betalt opptil 6000 amerikanske dollar til smuglere for å komme ombord på skipet i håp om å finne veien til Tyskland via Italia.

Mohamed Abdi Marwan, som snakket med France24 på telefon fra Kobani, en by med kurdisk flertall i Syria, sa at fem av hans slektninger var om bord i båten, deriblant en 14-åring. Marwan sier at han ikke har fått noe informasjon om dem siden båten sank.

Aktivister forteller om hendelsesforløpet i detalj

Et nettverk av aktivister tilkoblet Alarm Phone, som tilbyr en nødlinje for båtflyktninger, forteller at problemene begynte tidligere på dagen. De skriver at morgenen 13. juni ble det varslet over Twitter av brukeren Nawal Soufi at et stort skip med omlag 750 personer var i nød.

I de følgende timene blir det gitt mer informasjon av twitterbrukeren. For eksempel oppgis skipets GPS-posisjon og myndigheter i Italia, Hellas og Malta har blitt varslet om situasjonen.

Alarm Phone ble kontaktet av folk på skipet med rop om hjelp litt etter kl. 14.00, der folk skal ha sagt at de «ikke kan overleve natten» og at de er i «alvorlig nød». Etter å ha fått oppgitt en oppdatert posisjon til båten over telefon gjennom flere samtaler, varsler Alarm Phone greske myndigheter, inkludert Frontex og UNHCR Greece, om forholdene og at båten var i nød.

Ved kl. 18.00 får Alarm Phone kontakt med rederiet til handelsskipet Lucky Sailor og informerer dem om båten. Som svar fikk de at de kun handler på oppdrag fra den greske kystvakten.

Det blir ikke iverksatt noen redningsaksjon fra greske eller andre europeiske myndigheter til tross for alle opplysningene. I de tidlige morgentimene 14. juni synker skipet. Den såkalte hjelpen som greske myndigheter mener de tilbød, settes derfor under sterk tvil.

EU, NATO og Hellas sin rolle

Det er ikke usannsynlig at folk på båten ikke ønsket å legge til havn i Hellas, selv om borgerlige medier later til å vektlegge dette spesielt for å lage unnskyldninger og tilsløre de borgerlige myndighetenes behandling av båtflyktningene.

Realiteten er at greske myndigheter er kjent for å praktisere det som kalles «pushbacks» i møte med flyktninger som reiser over havet, en praksis som EU tidligere har sanksjonert. Hellas omtales gjerne som «Europas skjold» på grunn av denne praksisen.

Gjennom praksisen med bruk av pushbacks har tusenvis av folk på flukt blitt skutt, banket og forlatt ute på havet i gummibåter av greske politi- og militærstyrker. Sosiolog og forsker Alice Latouche ved Centre national de la recherche scientifique (CNRS) bekrefter i et intervju med France24 at det er vanlig rutine for greske myndigheter å trekke flyktninger ut fra skipene de reiser i og plassere dem i gummibåter nær Tyrkias farvann. Slik blir flyktninger plutselig «Tyrkias ansvar» og de fleste drunker fordi gummibåtene ikke kan bære dem. Av de som overlever og lander i Tyrkia, møter mange fengsling av tyrkiske myndigheter.

Alarm Phone kan dokumentere flere slik hendelser der greske myndigheter bruker pushbacks. En av deres mange videoer viser eksempler på myndighetens brutale håndtering av flyktninger:

Det er på bakgrunn av dette at flyktninger tvinges til å reise lengre og ofte farligere sjøruter, og unngår Hellas.

25. mars i år ble det varslet til Alarm Phone at 59 personer på en seilbåt var i nød nær Kreta. Båten var på vei fra Tyrkia til Italia, men fikk motorproblemer underveis. Seilbåten var kun noen kilometer unna kysten av Kreta der ikke bare Hellas’ kystvakt var utplassert men også Frontex og NATO. Alle disse ble varslet og Frontex hevdet over mail at de hadde videreformidlet beskjeden til greske myndigheter. Det ble rapportert at menneskene ombord hadde vært på sjøen i 7 dager allerede.

Hovedredningssentralen i Pireus fortalte til Alarm Phone at de ville redde menneskene, men dette viste seg senere å være ren løgn. I stedet slepte Hellas’ kystvakt båten nærmere Kreta hvor de ble innsirklet av politibåter.

Litt før kl. 11.00 mandag 27. mars kunne den tyrkiske kystvakten rapportere om at de hadde «reddet» 59 mennesker søndag natt. De bekreftet at Hellas’ kystvakt hadde drevet pushback, og forlatt alle menneskene i totalt 3 gummibåter ute på sjøen.

Ikke et unntak – verdens gang under imperialismen åk

Som Alarm Phone viser var ikke skipsforliset forrige onsdag noe unntak, men snarere regelen og vanlig praksis i den borgerlige myndighetsutøvelsen. Det er tydlig at greske myndigheter og andre borgerlige reaksjonære som NATO, Frontex, Tyrkias myndigheter og flere ikke ønsker å hjelper mennesker på flukt til tross for at de blir varslet lenge i forkant og har nok av ressurser til å gjennomføre redningsaksjoner og oppfølgende tiltak.

EU sine sanksjoner mot Hellas er ikke bare fånyttes, men også ytterst hyklersk med tanke på deres eget fravær i å hjelpe flyktninger, for ikke å snakke om deres fulle tjeneste til imperialismen som er kilden til alle disse problemene.

Det pågår en skarp konflikt mellom NATO-landene Hellas og Tyrkia, der hver side gjør krav på områder i middelhavet. Hellas har gjort krav på storparten av områdene. Det er nemlig blitt påvist store petroleumsressurser i havområdet og dette har vært med på å drive fram rivaliseringen mellom landene.

Hellas er også med i EU og konkurrerer og samarbeider derfor ikke bare med yankee-imperialismen, men også med tysk imperialisme. Tyrkia opptrer som yankee-imperialismens støttespiller i krigen om Syria og Libya, som fortsatt pågår i dag.

Situasjonen er svært kompleks, og russisk imperialisme er også involvert i borgerkrigen i Libya gjennom sin støtte til Tobruk-regjeringen i øst, som i tillegg også støttes av fransk og italiensk imperialisme. Med den pågående krigen i Ukraina er det å forvente at situasjonen skjerpes videre.

Mens massene av folk i verden må flykte på grunn av forholdene imperialismen skaper — krig, sult, fattigdom, prostitusjon og menneskehandel — sitter borgerlige myndigheter og teller på fingrene hvem som skal få lov til å bindes til lønnsslaveri og tjene deres egne grådige profittinteresser. Det ultra-reaksjonære og folkefientlige verdensbildet borgerskapet besitter, kommer klart frem i deres behandling av folk på flukt, som blir ofre i den totalt råtne og kyniske politikken under imperialismen.

Les også:

Referanser:
78 dead after boat with refugees and migrants sinks off Greece (aljazeera.com)
Nærmere 80 migranter har druknet i båtforlis utenfor Hellas (nrk.no)
Europe’s “shield”: Hundreds presumed to have drowned off Greece (alarmphone.org)
Pushback off the coast of Crete – NATO and Frontex watching on the sideline (alarmphone.org)
Hope fades for missing migrants in deadly shipwreck in Greece (france24.com)
‘Follow the law’: EU countries preventing refugees from seeking asylum, with deadly consequences (france24.com)