1

Brasil: Urfolk og studenter protesterer for retten til jord

A Nova Democracias støttekomité i Mato Grosso do Sul rapporterer fra en protest 7. juni under slagordet «Avanser jordokkupasjonene! Ødelegg latifundioen!». 

7. juni ble det gjennomført blokader av minst sju motorveistrekninger i protest mot loven om at urfolk bare har rett til å gjøre krav på jord i områder de befant seg i da grunnloven ble vedtatt.  Urfolk krevde stans i saksbehandlinga av tiltaket og ropte slagord som «Avanser jordokkupasjonene! Ødelegg latifundioen!». Demonstrantene hadde bannere og plakater og det ble også malt slagord, blant annet mot latifundioen og drap på urfolk. 

Det var også protester utenfor Retomada Nova Iwu Vera, der urfolk nylig konfronterte selskapet Corpal og ble utsatt for ni politiske arrestasjoner. Støttekomiteen i Dourados deltok i demonstrasjonen ved Dourados urfolksreservat.

Til støtte for urfolkene gjennomførte studenter fra universitetet i Grande Dourados og støttekomiteen for urfolkenes kamp, Calpi, to aksjoner i universitetsbyen og deltok ved blokaden av en motorvei. Ved lunsjtid samla studentene seg i en marsj med et banner og plakater. Calpi-medlemmer holdt appell under demonstrasjonen der de fordømte det midlertidige rammeverket som et latifundistisk tiltak, drevet fram av den korrupte kongressen. Demonstrantene oppfordra også andre studenter til å stå sammen med folket og påpekte at den eneste veien videre er kamp.

Referanse
MS: Indígenas bloqueiam 7 trechos de rodovias contra o Marco Temporal e por terra e recebem apoio de estudantes – A Nice Democracia