1

Russland: Væpnet opprør mot Moskva

Oppdatert 24.06.23 kl. 20.30.

Natt til lørdag begynte leiesoldater fra Wagner-gruppen å bevege seg fra frontlinjen i Ukraina og i retning Moskva, i det som kalles et opprør mot de russiske myndighetene. Wagner-gruppens sjef og leder, Jevgenij Prigozjin, satte igang en marsj mot Moskva for å «rydde opp» i hærledelsen.

Nå, lørdag kveld, rapporteres det at Wagner-troppene har snudd igjen, for å «unngå blodbad» ifølge Prigozjin selv. President Putin har erklært at manøveren er et forræderi som vil bli straffet, men uten å nevne Prigozjin ved navn. Det er erklært unntakstilstand i Moskva, flere sentrale bygninger er evakuert og lokalbefolkningen er blitt bedt om å holde seg hjemme fra jobb på mandag.

Militærekspert Tormod Heier sier til NRK at hendelsene er historiske og at den russiske føderasjonen står overfor sin største krise siden 1991. Wagner-gruppen er en privat leiehær under ledelse av oligarken Jevgenij Progozjin, som i lang tid har vært en av Putins nære allierte med bakgrunn fra samme miljø i St. Petersburg. Prigozjin har i lang tid kommet med harde utfall mot den militære ledelsen i Russland, og i går, fredag, sa han at den russiske hæren bombet og drepte et stort antall av Wagners personell.

Gruppen forlot Ukraina rundt kl 01.00 natt til lørdag og hevdet å ha overtatt de militære fasilitetene i byen Rostov-na-Donu kl 07.00 og storbyen Vornezj rundt kl. 08.30, omtrent 500 km fra Moskva. Prigozjin har hevdet målet med opprøret ikke er et kupp, men kun å avsette forsvarsminister Sergej Sjojgu og sjef for generalstaben Valerij Gerasimov.

Wagner-gruppen er en privat paramilitær organisasjon med hovedkvarter i St. Petersburg, som ble opprettet i 2014. Gruppen har solgt sine tjenester i en rekke land, med virksomhet i Syria og en lang rekke afrikanske land, blant annet Libya og Mali. De er anklaget for en rekke krigsforbrytelser i Ukraina, hvor de har vært en sentral del av den russiske imperialismens angrepsstyrker. Wagners marsj mot Moskva har utløst omfattende sikkerhetstiltak i hovedstaden, blant annet ble det etablert veisperringer og maskingeværposter.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB har opprettet straffesak mot Prigozjin, som nå er anklaget for oppfordring til væpnet opprør. Prigozjin har uttalt at krigen mot Ukraina er et resultat av herskernes grådighet, og at målet er å plyndre Donbass, ikke å «avnazifisere» Ukraina. Hans angrep retter seg verbalt ikke mot Putin, som han hevder er lurt av militærledelsen.

Våre kamerater i brasilianske A Nova Democracia skriver at denne militære krisen er et uttrykk for den dype splittelsen i det russiske oligarkiet i statsstrukturen. Sjojgu og Putin har nylig krevd at Wagner og andre private militære organisasjoner skulle inkorporeres i de russiske militære strukturene og legges under mer statlig kontroll. Milliardæren Prigozjin har avvist dette, og forsøker å beholde den enorme makten og rikdommen Wagner-gruppen har sikret ham. Grunnlaget for makta er den væpna banden han leder, som rekrutterer aktivt fra de russiske fengslene.

Den nylige lekkasjen fra Pentagon inneholdt dokumenter hvor Prigozjin ble anklaget for å ha byttet sensitiv militær informasjon med ukrainske myndigheter, mot bedre forhold på slagmarken. Kameratene skriver at konsekvensene av denne manøveren er vanskelige å beregne, og at russisk imperialisme opplever store vanskeligheter på slagmarken sammen med oppløsning av kampviljen, dårlig moral blant troppene og styrket rivalisering på toppen. Dette er utvilsomt resultater å forvente hos en reaksjonær styrke som fører en urettferdig krig.

Referanser
Escala a crise entre Alto Comando russo e Grupo Wagner: desintegra-se a frente invasora
– Wagner-styrkene har kommet til fylke sør for Moskva – NRK Urix
Skjebnetimer i Russland – Ytring
Alt du trenger å vite om Wagner-opprøret – NRK Urix
Wagner-sjef Prigozjin: Vi vender tilbake til basene for å unngå blodbad – VG
Dette vil Wagner-sjefen oppnå: – Nå kan ikke Putin kontrollere ham lenger – VG
Ukraina varsler nye offensiver: – Vi vet hvordan vi skal vinne – VG
Dette er Wagner-gruppens rolle i Afrika