1

Oslo: Solidaritetsmarsj 25. juni

Et år etter det voldelige angrepet på flere utesteder i Oslo med LHBT-profil ble det gjennomført en solidaritetsmarsj i Oslo. To ble drept og bare en heltemodig innsats fra sivile hindret at flere liv gikk tapt, i et angrep fremprovosert av etterretningstjenesten.

At angrepet ble oppmuntret av norsk etterretningstjeneste er blitt avslørt i ettertid av flere medier. Agenter fra denne var i kontakt med personer som sannsynligvis hjalp skytteren. Den norske militære etterretningstjenesten (E-tjenesten), som i prinsippet ikke skal overvåke norske borgere, utga seg for å være en representant for «den islamske staten». Denne hemmelige agenten sa at det nært forestående angrepet ville være meget bra, men at angriperen måtte sverge en lojalitetsed til den nye lederen av «IS».

Videre kunne angrepet vært forhindret av Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), som fikk flere varsler fra E-tjenesten i forkant av hendelsen. Personene involvert i angrepet og forberedelsene til dette var i søkelyset til PST. Skytteren inviterte sågar sikkerhetspolitiet på middag bare dager før hendelsen. Hans nære venn Arfan Bhatti, som i dagene før angrepet hadde et brennende regnbueflagg som profilbilde i sosiale medier, har i mer enn ti år vært Norges mest kjente jihadist. Det er dermed krystallklart at norske etterretnings- og sikkerhetstjenester har provosert frem og tillatt dette angrepet.

Denne søndagen møtte flere hundre opp under slagordet «We’re here, we’re queer, we won’t disappear». Blant demonstrantene var flere som også har ytret seg sterkt kritisk til at politiet innskrenket demonstrasjonsfriheten etter angrepet i 2022. Den planlagte pride-markeringen da ble avlyst av politiet, noe som var et klart brudd på norsk lov. Dette føyer seg inn i rekken av angrep på ytrings-, forsamlings- og organisasjonsfriheten i Norge, som er en del av en internasjonal tendens til mer reaksjonering av statene og undergraving av det borgerlig-parlamentariske demokratiet.

Sikkerhetstjenestene bruker alle slike angrep til sin fordel. Sammen med reaksjonære politikere roper de om mer penger og friere hender. Dette til tross for at angrepet beviser at selv når disse tjenestene er i direkte kontakt med gjerningspersonen, er det ingen garanti for at de vil stanse denne. I dette tilfellet har de faktisk oppmuntret til å gjennomføre planene.   

Les også:

Referanser
I går – Ett år siden angrepet i Oslo sentrum
Ettårsdagen for 25. juni-angrepet markeres i Oslo og hele Norge
Kjempet mot tårene på Pride-markering: − Det kunne vært kjæresten min
Solidaritetsmarsj mot London pub i Oslo – Siste nytt – NRK