1

Brasil: Equinor vil femdoble oljeproduksjonen

I Rio de Janeiro, tirsdag 13. juni, la Equinors visepresident Lars Jetlund Hansen fram selskapets planer for Brasil de neste årene. Målet er å øke produksjonen fra 90 000 fat olje om dagen til 500 000 innen 2033.

Equinor ønsker også å satse på såkalte «grønne energiprosjekter», da spesielt havvind. Per i dag er Equinor den andre største oljeprodusenten i Brasil etter Petrobas.

– Vi har et stort momentum for å vokse mer i Brasil, både innen olje og gass og fornybar energi, sa Jetlund Hansen på et nylig energiarrangement i Rio de Janeiro.

Hansen påpekte at oljefeltet Bacalhau vil være Equinors hovedsatsing for produksjonsveksten. Oljefeltet er en del av Santosbassenget, et omlag 352 000 kvadratkilometer stort sedimentbasseng som ligger i det sørlige Atlanterhavet omlag 300 km sørøst for Santos i Brasil.

Leting etter olje i Santosbassenget går tilbake til 1970. Det har blitt avdekket enorme mengder med olje og gass i området, og bassenget blitt inndelt i flere oljefelt. En artikkel fra 2013 av Offshore-technology estimerer at Sapinhoa-feltet innholder nok lettolje og naturgass til mellom 1,1 og 2 milliarder fat. I 2017 stod Santosbassenget for 35 prosent av Brasils oljeproduksjon, og det er derfor ingen overraskelse hvorfor Equinor har satt øynene på dette området.

I 2015 kjøpte Equinor en majoritetsandel av dette offshore-feltet, og har forventninger om å pumpe opp lettolje derfra i 2025. Andre oljeselskaper som amerikanske ExxonMobil og portugisiske Petrogal eier deler av Bacalhau, og planlegger å bygge ut et av Brasils største flytende produksjons-, lagrings- og losseskip. Den daglige produksjonskapasiteten skal være på 220 000 oljefat, og med en lagringskapasitet på 2 millioner fat.

Hansen fortalte videre om Equinors planer om mulighetene for «fornybar energi» i Brasil.

– Brasil har mye sol og er et av de største markedene der man kan vokse, legger han til. Vi ser mange muligheter for samspill mellom havvind og olje og gass, og vi ser på flere prosjekter i Brasil.

Equinor og deres tåpelige løgner – norsk imperialisme som vanlig

Equinor-ingeniørene Kristin Müller Thomassen, Runar Braut Kyllingstad og John-Sigvard Gamlem Njau gikk nylig ut i NRK og tok Equinor i forsvar. De kom med følgende påstand: «Vi har en ambisjon om å kutte absolutte utslipp med 50 prosent innen 2030.»

Det er ikke godt å vite hva disse «morgendagens helter» legger i begrepet «absolutte utslipp», som om det skal ligge en liten lur nyanse bak det hele i forskjell fra bare utslipp. For en olje- og gassgigant som Equinor tross alt er, er det ingen hemmlighet hva slags utslipp og avfall det hele dreier seg om.

Liknende uttalelser har kommet tidligere fra Equinor som svar på kritikk rundt deres virksomhet og rovdrift på naturen. Pressetalsmann Ola Morten Aanestad har for eksempel hevdet at Equinor jobber for å nå et netto null i 2050 gjennom sine «energiomstillingsplaner».

Men nå med Jetlund Hansens framlegg i Brasil, er det enda tydligere at Equinors handlinger ikke står i samsvar med deres loslitte propaganda om «bærekraft» og «smarte løsninger for framtiden». Og slik vil det fortsette nettopp fordi norsk imperialisme håver inn enorme summer fra disse prosjektene.

Norsk imperialisme tar seg godt til rette i blant annet Latin-Amerika. Over de siste årene har også borgerlige medier rettet oppmerksomheten mot rovdriften av naturen som utføres av norske selskaper som Equinor og Statkraft, og har fordømt virksomheten. Ikke bare er det naturen som ødelegges, men også livsgrunnlaget for lokalbefolkningen forderves, da særlig for urfolk som Mapuchene.

Bergens tidende har tidligere delt bilder som viser skadde demonstranter etter at væpnet politi åpnet ild for å forsvare Statkrafts anleggsområder ved Pilmayken-elva i Chile. NRK har skrevet om Equinors skifergassvirksomhet i USA, hvorpå lokale familier opplever å få store mengder giftige kjemikalier i kroppen. Skadeomfanget er uten tvil katastrofalt og motbydelig, og viser disse selskapenes dype forakt for menneskeliv og natur.

Samtidig sitter ikke folk i ro, men tvert om blomstrer folkelige demonstrasjoner i protest. 3. mai i år ble det holdt en kraftfull demontrasjon mot Statkraft foran Stortinget, som understreker at stadig flere åpner øynene og avviser borgerskapets løgner om «grønne prosjekter». For i samme åndedrett som Equinors tåpelige løgner om bærekraft og grønn omstilling, roper massene opp om sine rettmessige krav og knytter nevene til kamp mot systemet.

Les også:

Referanser:
Equinor aims to boost Brazil oil output over next decade (reuters.com)
Sapinhoa Oil Field, Santos Basin (offshore-technology.com)
Statkraft i full klinsj med urfolk i Chile: – Væpnet politi skjøt på demonstranter (bt.no)
Kampen mot Equinor i USA (nrk.no)
På leting etter løsninger (nrk.no)
«Santos Basin» (wikipedia.org)
Oslo: Markering mot Statkraft (kampkomiteen.net)