1

Frankrike: Politi drepte 17-åring – utløste opptøyer

17 år gamle Nahel M., som har fått kallenavnet Naël, ble skutt og drept av fransk politi på tirsdag under en trafikkontroll. Ifølge politiets egen rapportering nektet Nahel å følge ordre og skal ha forsøkte å kjøre bilen mot betjenten som skjøt ham. Et videoklipp viser derimot et helt annet hendelsesforløp.

Det brutale politidrapet på Nahel ble filmet av en tilfeldig forbipasserende. Klippet har siden blitt spredt i sosiale medier, og viser hvordan politiet siktet direkte mot Nahel og skjøt på kloss hold. I tillegg viser klippet at den ene betjenten roper «du kommer til å få en kule i hodet!» før han avfyrer skuddet. Den andre betjenten roper «skyt ham!». Nahel døde av å bli skutt i halsen, melder TV2.

Den ene passasjeren som satt i bilen ble umiddelbart lagt i bakken og arrestert etter at bilen krasjet. Den andre passasjeren klarte å flykte. Drapet skjedde i Nanterre, en arbeiderklasseforstad som ligger i den vestlige utkanten av Paris. Nahel skal ha drømt å bli mekaniker og spilte rugby i et lokallag som var del av fotball- og rugbyforbundet Ovale Citoyen.

Politiet har forsøkt å tilsløre hendelsen ved å bruke unnskyldningen om at de var i livsfare og at de derfor handlet i selvforsvar, men videoklippet motbeviser disse påstandene kategorisk. Den ene betjenten er nå satt i varetekt og er siktet for uaktsomt drap, mens den andre er siktet for medvirkning. Familien til Nahel har anmeldt politiet og saken skal etterforskes av inspection générale de la Police nationale (IGPN).

På toppen av løgnene fra politiet har øverste aktor Pascal Prache i Nanterre i tillegg forsøkt å tegne Nahel som en kriminell. Ifølge Prache var tenåringen kjent av politiet for å ikke overholde trafikkreglene og at han hadde blitt innkalt til ungdomsdomstolen i september. Advokaten som representerer familien til Nahel, forteller at Nahel ikke hadde noe kriminelt rulleblad. Altså, til tross for Praches forsøk på å sverte Nahel for å legitimere drapet, har Nahel aldri vært tidligere dømt.

Det er mildt sagt avskyelig at en aktor antyder at en tenåringsgutt fortjener å bli skutt og drept av politet for å ha brutt trafikkregler, at Nahel potensielt skulle ha utgjort en større fare enn det franske politiet ovenfor massene. Politivold og -drap er derimot ikke nytt for fransk imperialisme, like lite som det er uvanlig eller utenfor den alminnelige borgerlige politikken i andre imperialistiske land som eksempelvis Norge eller USA.

France24 opplyser om at antallet tilfeller der politiet har skutt mot kjøretøy har økt etter at reglene ble mildnet i 2017. Politiet kan etter dette åpne ild hvis de anser et kjøretøy for å flykte fra politiet og å utgjøre en fare for den offentlige sikkerheten. Så langt i år er dette det tredje politidrapet under en trafikkontroll i Frankrike. Ifølge Reuters har de fleste ofrene for politidrap siden 2017 hatt afrikansk eller arabisk bakgrunn. Nahel hadde selv nord-afrikansk bakgrunn og føyer seg dermed inn i den dystre statistikken om at rasismen volder og dreper, der det først og fremst er de dypere lagene av massene som rammes hardest.

Massene reiser seg mot politvold og -drap

Ikke overraskende har politidrapet på Nahel har skapt kraftige reaksjoner i Frankrike, og det har allerede vært to dager med enorme demonstrasjoner i flere byer hvor til sammen tusenvis har deltatt. Politiet har rettet kraftige angrep mot demonstrantene og minst 150 mennesker har blitt arrestert. Forsøkene på legitimere drapet på Nahel ved å vise til hans tidligere trafikkforseelser, smuldrer opp som de tynne unnskyldningene de er når politiet igjen viser sin sanne reaksjonære rolle under et borgerlig klassediktatur ved å angripe massenes rettmessige krav om rettferdighet for Nahel.

Samtidig som franske politikere fordømmer drapet – f.eks. omtalte president Emmanuel Macron drapet som «utilgivelig» – har innenriksminister Gérald Darmanin likevel bestemt å sette inn 40 000 politibetjenter over hele landet torsdag kveld i et forsøk på å dempe det folkelige opprøret. 5000 av disse skal settes ut i Paris.

Reuters opplyser at Darmanin har uttalt at «statens reaksjon må være ekstremt bestemt», og i et pressemøte på onsdag fortalte han at «jeg ber om ro, og venter nå på sannheten gjennom etterforskningen» som respons på demonstrasjonene. Macron har også fordømt demonstrasjonene og massenes spontane opprør og sinne som «uberettiget». Marine le Pen hevder at den betjenten som utførte drapet har krav på «uskyldspresumpsjonen», med andre ord at han er uskyldig inntil det motsatte er bevist. At den borgerlige loven er til for å beskytte herskerne og ikke massene, kunne ikke ha stått mer i klartekst.

For det er åpenbart hvilken side myndighetene og voldsmonopolet til den gamle, råtne borgerlige staten i Frankrike står på, noe som blir tydeligere for hver dag som går for massene i Frankrike. Den videre reaksjonære utviklingen som sammenfaller med krisen i imperialismen kommer blant annet til uttrykk gjennom den økte politivolden som Nahel og flere har blitt ofre for – og som ikke på langt nær vil være den siste av slike hendelser.

Imperialismen er ulevelig for massene og dens herskere ser seg nødt til å ty til stadig hardere grep for å ivareta sine interesser. Men parallellt med reaksjonen reiser massene seg til kamp og stiller sine krav, og bekrefter kun den grunnleggende marxistiske konklusjonen om at imperialismen framfor alt produserer sine egne banemenn, og at det er rett å gjøre opprør.

Les også:

Referanser:
French police officer detained for voluntary manslaughter after fatally shooting teen driver (france24.com)
French police brace for more violent protests as Paris suburb declares curfew (france24.com)
France unrest: Riots spread, thousands march in memory of shot teenager (reuters.com)
France shooting: Who was Nahel M, shot by police in Nanterre? (bbc.com)
Who is Nahel M.? (nytimes.com)
17-åring skutt og drept i trafikkontroll (tv2.no)