1

Palestina: Israelske angrep og kraftig motstand

Kameratene våre i Red Herald skriver om det israelske angrepet 19. juni, som var det største angrepet mot Vestbredden på 20 år.

Flyktningleiren i Jenin ble særlig hardt ramma, og seks palestinere ble drept og 100 ble skadd, under angrepet. Israel angreip leiren med et stort militært arsenal, med pansra militærkjøretøy, droner og USA-produserte kamphelikoptre av type Apache AH64, et kraftig helikopter som kan skyter missiler. Lignende angrep har ikke vært sett i området siden den andre intifada, det store palestinske opprøret mot israelske angrep som varte i fem år og kosta 5000 palestinske liv. 

I angrepet 19. juni er seks palestinere døde, blant dem er en gutt på 15 år. Det er også hundre skadde, 23 av dem alvorlig. En av de skadde er journalisten Hazem Nasser som ble skutt i brystet mens han filma en brennende bygning. Direktøren for sykehuset der flertallet av de skadde er innlagt, bekrefter at den israelske hæren skøyt mot alle som beveget seg utenfor sykehuset.

Hittil i år er det begått 164 drap på palestinere på Vestbredden, deriblant 22 mindreårige. Dette er en tredobling i forhold til samme periode i fjor. I tillegg har den israelske staten bortført 16 personer i løpet av denne måneden, deriblant en tidligere politisk fange, i byene Silwan, Tarama, Ramallah, Hebron og Jenin. I Nablus på Vestbredden døde to palestinere den 15. juni, en av dem etter å ha blitt skutt og en annen etter å ha blitt påkjørt av et militærkjøretøy. 170 mennesker ble forgiftet av røykinntak. Angrepet i Nablus ble utført for å gjennomføre en kollektiv avstraffelse og rive huset til en politisk fange. I henhold til den andre Oslo-avtalen, avtalen der palestinske landområder ble overlevert til Israel og grunnlaget for «fredsforhandlingene», tilhører Nablus og Jenin Palestina, men er stadig et mål for staten Israel, som søker å annektere dem som en del av sitt territorium.

Det palestinske folket responderte på disse angrepene. Jenin er en av flyktningleirene med flest palestinske militser, og bataljonen i Jenin svarte på okkupasjonens angrep med skytevåpen da den israelske hæren gikk inn i byen. I tillegg ble et pansra kjøretøy uskadeliggjort med ei sprengladning, som tok to israelske soldater inne i kjøretøyet. Sju personer fra den israelske hæren ble skadd og innlagt på sykehus.

Den israelske staten hevder at angrepet ble utført for å fange sønnen til en palestinsk leder som sitter i et israelsk fengsel. Men 18. juni ble det kjent at koalisjonsregjeringa hadde godkjent planene om å bygge 4560 hus for bosettere på den okkuperte Vestbredden, og finansminister Bezalel Smotrich, som kontrollerer Vestbredden, fikk fullmakt til å unngå den vanlige byggeprosessen. «Vi vil fortsette å utvikle bosetningen og styrke den israelske kontrollen over området», erklærte han.

Les også: 

Referanse
Palestine: New Israeli attacks and fierce resistance – Red Herald