1

Tyskland: Fotballturnering til minne om drept arbeider

Søndag 18. juni ble det for andre gang holdt ei fotballturnering i arbeiderbydelen Altendorf i Essen, til minne om den tysk-algeriske arbeideren Adel B., som ble drept av politiet i 2019.

I fjor ble turneringa organisert for første gang, av Rettferdighetsinitiativet for Adel, og i år er den også støttet av Rødt Forbund (Roter Bund), som ble stiftet i år. Arrangementet var en stor suksess og vi deler her rapporter fra markeringa og mobiliseringa, som er publisert av Dem Volke Dienen.

Arrangementet ble holdt på Ehrenzeller Platz, et travelt sted i nabolaget der barn og unge også vanligvis spiller fotball. I turneringa spilte firemannslagene i ca. tre timer om vinnerpokalen, og til tross for litt regn innimellom hadde barna og ungdommene mye moro og var veldig glade for muligheten til å delta i turneringa. 

Under hele arrangementet ble det spilt revolusjonær og progressiv musikk på tysk, engelsk, tyrkisk, arabisk, spansk og portugisisk, noe som bidro til god stemning på banen.

Arrangementet ble innleda av en kort tale som forklarte om Adel og grunnlaget for at arrangementet ble avholdt. Det ble lagt særlig vekt på å fordømme oppsplittinga av arbeiderklassen i ulike nasjonaliteter og opprinnelser, og oppfordra til å slutte rekkene og kjempe mot dette gjennom organisering. 

Utdrag fra talen:

«Vi er samla i dag, 18. juni, for sammen å vise vårt sinne og vår sorg, fordi det i dag er nøyaktig fire år siden vår venn og nabo Adel B. ble urettferdig og brutalt skutt og drept av politiet i Essen. Vi er også her for å minnes, med besluttsomhet og mot til å kjempe, hvem Adel egentlig var, og også, selv fire år etter at han ble drept av politiet, for å knuse alle løgnhistorier og falske anklager som blir fortalt om ham.» 

«Vi må ikke la oss dele inn i tyskere og migranter, tyrkere og kurdere eller rumenere og romfolk. For det er akkurat det staten og politiet ønsker å oppnå. Vi har alle de samme problemene, vi lider alle under at prisene stiger, husleiene blir høyere, lønningene ikke øker, politiet trakasserer oss, og rasismen og den tyske sjåvinismen i dette landet brukes mer og mer til å splitte oss. Men for at vi skal kunne forbedre levekårene våre, må vi overvinne denne splittelsen som de prøver å påtvinge oss i alle aspekter av livene våre. Vi må bekjempe forsøkene på å splitte oss, enten det er gjennom agitasjon i borgerlige medier eller på arbeidsplassene våre. Vi må takle problemene våre sammen, som arbeidere og naboer, og forene og organisere oss. Det er ikke hvor vi kommer fra, hudfargen vår eller religionen til naboene våre som bestemmer livene våre, men politikken til denne staten og dens makthavere som er skyld i problemene våre, og politiet er håndlangere som skal kvele kampen vår i fødselen og få oss til å gi opp. Så lenge vi kjemper mot hverandre i stedet for mot disse problemene og de kriminelle som er skyld i dem, kan vi ikke endre situasjonen vår.»

Dette poenget ble sterkt diskutert under hele arrangementet med deltakerne, særlig foreldrene og de eldre ungdommene, og fikk stor oppslutning. Bevisstheten og holdningen om at man må kjempe sammen, og at man ikke kan forvente gaver «ovenfra», var til stede gjennom hele arrangementet.

I motsetning til i fjor var det denne gangen, i tillegg til fotballen, også en stand der det ble delt ut gratis drikke, ferske vafler og ispinner til alle som kom. Oppbygginga og driften av standen ble aktivt og ivrig støtta av massene der, og hele arrangementet hadde karakter av «av Altendorfere, for Altendorfere» og ikke en «tjeneste» fra aktivister til beboerne i nabolaget, noe de fleste deltakerne hadde god forståelse av.

Mens barna var opptatt med å spille fotball, fikk foreldre og eldre besøkende mulighet til å snakke med hverandre og med aktivistene om situasjonen i Altendorf, i anledning 4-årsdagen for drapet på Adel, spesielt om rasisme og politivold, men også om andre temaer som opptar folk i Altendorf, som for eksempel de fortsatt altfor nærværende prisøkningene. Gjennom samtaler og utfylling av et kontaktskjema kom folk i kontakt med hverandre, ble invitert til neste arrangement og diskuterte behovet for å stå sammen for å kjempe og gjøre motstand mot de ulike problemene.

I tillegg var det satt opp en informasjonsstand for Rødt Forbund ved siden av vaffelboden, der forbundets stiftelseserklæring og klistremerker, samt ulike utgaver av Rote Post var lagt ut. Informasjonsstanden var en god anledning til å snakke mer inngående med de interesserte om politikk og hva det vil si å organisere seg i kampen for arbeiderklassens interesser. Spesielt klistremerkene var en favoritt blant barna og mens arrangementet fortsatt pågikk klistra barna dem ivrig opp på hele stedet (og seg selv) uten å nøle.

I pausene malte barna selv – med litt veiledning – et banner som ble hengt opp med teksten «Stopp rasisme og politivold!». I tillegg signerte barna banneret med de malte håndflatene sine. I løpet av denne aktiviteten var det også mulig å snakke mer med barna selv om politikk, og ved hjelp av temaene rasisme og politivold ble progressivt-revolusjonære politiske standpunkter forklart for barna på en enkel og forståelig måte, og de fikk svar på sine nysgjerrige spørsmål i denne forbindelse. Nok en gang ble det vist at barn, som en del av dette samfunnet, også har en viss politisk bevissthet og sine egne synspunkter.

Denne andre Adel B.-minneturneringen ble en stor suksess og gjorde inntrykk på alle besøkende og deltakere. Beboere og aktivister har fått bedre kontakt med hverandre og har planlagt og blitt enige om flere møter og aktiviteter for å komme videre i kampen. Til syvende og sist er det én ting som er sikkert: Kampen for rettferdighet for Adel og alle de andre ofrene for politiets og rasistenes vold kan bare seire hvis den organiseres.

I forkant av arrangementet ble det satt opp plakater på forskjellige butikker i hovedgata Altendorfer Straße i samarbeid med lokale butikkeiere som ville vise solidaritet med Adel B. saken og støtte kampen mot rasistisk politivold. Plakatene har også blitt hengt opp i resten av bydelen, særlig rundt Ehrenzeller Platz, et populært sosialt knutepunkt der turneringa ble holdt. 

Det er satt opp plakater med bilde av Adel og teksten: «Adel B. – drept av politiet 18.06.2019!».

Løpesedler for markeringa er delt ut og lagt ut i butikker. Kameratene fra Initiativet og Rødt Forbund har rapportert at de, som i fjor, har blitt møtt med god respons og glede blant massene og særlig blant barna i bydelen.

Referanse
Essen-Altendorf: Eindrücke aus der Mobilisierung für das 2. Adel B. Gedenkturnier – Dem Volke Dienen
Essen-Altendorf: The 2nd Adel B. Commemorative Tournament was held successfully – Dem Volke Dienen