1

Oslo: Person skutt av politiet

Natt til søndag skjøt politiet en 22 år gammel mann på Grønland i Oslo. Nå sier politiet at skuddet ble avfyrt med “uhell”.

Søndag 9. juli ble den 22 år gamle mannen skutt i brystet av politiet. Det skjedde under en planlagt pågripelse. Og politiet påstod at aksjonen var et ledd i «et økt fokus på kriminelle miljøer som selger narkotika på Grønland i Oslo»

Mannen ligger på respirator på Ullevål sykehus og kulen skal ha gått gjennom ryggmargen. Mannen kan ikke kommunisere eller bevege beina. Familien forteller at mannen jobber på en skole og mener at politiet må ha tatt feil mann.

På mandag gikk politiet ut å sa at skytingen var et “uhell”. Skuddet ble avfyrt av en betjent i beredskapstroppen som utførte aksjonen. Betjenten er under etterforskning av spesialenheten for politisaker.

“Uhellet” må ses i kontekst av den økte militariseringen og bevæpningen av politiet. Samt historien med politivold. Med saker som Obiora-saken der Obiora ble drept av en politimann i 2006. Og saken i Kongsberg der politiet nylig ble frikjent for svært grov politivold. Disse sakene og mange andre viser at spesialenheten og rettssystemet ikke fører til rettferdighet eller en slutt på volden.

Samtidig har massene i Frankrike de siste ukene vært i opprør etter politidrapet mot Nahel. Nahel ble skutt da han ble stoppet i en bil av politiet. I opprøret har 800 politifolk blitt skadet, 250 politistasjoner angrepet, 5500 biler satt i brann og verdier for over en milliarder euro er skadet. 2 personer er drept i opprøret. Opptøyene har også spredd seg til den franske kolonien Fransk Guyanas hovedstad Cayenne.

Referanser:
Person skutt av politiet på Grønland i Oslo – Spesialenheten etterforsker – VG
Familien i sjokk etter politiskytingen: – Han er ingen bølle – VG
Spesialenheten etter politiskyting på Grønland: Skuddet gikk av ved et uhell – VG
Kongsberg: Nok en frifinnelse for politivold
Frankrike: Politi drepte 17-åring – utløste opptøyer – Tjen Folket Media
Frankrike: Prærien er framleis varm