1

Tyrkia: 10 år siden drapet på Berkin Elvan

Vi deler denne videoen fra Grup Yorum, til minne om den kurdiske 15-åringen som ble drept av tyrkisk politi under en demonstrasjon i Istanbul i 2013.

Elvan blei truffet i hodet med en tåregasspatron sommeren 2013, og døde etter 269 dager i koma. Drapet førte til store protester i flere land, og titusener fulgte ham til grava da han blei gravlagt i mars 2014. 

Fatih Dalgalı, politibetjenten som traff Elvan med gasspatronen, blei identifisert av overvåkningskameraer etter tre års etterforskning. Han blei tiltalt for drap i 2017, men retten bestemte seg for å ikke utstede arrestordre. I 2020 sendte militærpolitiet ut en rapport der de delvis gir Elvan skylda for sin egen død, siden han var på området for demonstrasjonen, og de mener han burde ivaretatt sin egen sikkerhet bedre. Erdogan har også uttalt at gutten var medlem av en terroristorganisasjon siden ansiktet hans var dekka av et skjerf, og at politiet gjorde jobben sin.

Under er en video fra protester ved Taksim-plassen i Istanbul etter Elvans begravelse, der tyrkisk politi bruker vannkanoner og tåregass mot demonstrantene. 


«År har gått, vi husker Berkin hver dag.
Hundrevis av år vil gå, og vi vil huske Berkin!
Rettferdighet vil komme for alle våre drepte barn!»

Free Grup Yorum 05.01.21

Referanser
Grup Yorum’dan Berkin Elvan şarkısı : Uyan Berkin – Free Grup Yorum
Death of Berkin Elvan – Wikipedia
Police in Turkey clash with protesters after boy’s funeral – BBC
Grup Yorum: Vi husker Berkin Elvan – Tjen Folket Media