Kina: Flere drept i angrep mot barnehage
Kinesiske myndigheter melder om at seks mennesker ble drept og en skadd i et knivangrep mot en barnehage på mandag i Lianjiang, en by i Guangdong-provinsen i Sør-Kina. Angrepet er derimot ikke unikt og må forstås i lys av imperialismens forråtnelse.
Ofrene inkluderer en lærer, to foreldre og tre elever. Den mistenkte skal være en 25 år gammel mann.
Skytevåpen er strengt regulert i Kina, men landet har sett en øking av angrep rettet mot massene i form av knivangrep de siste årene. BBC melder at et knivangrep fant sted i august i fjor mot en barnehage i den sørøstlige Jiangxi-provinsen hvor tre ble drept og seks såret.
Disse knivangrepene føyer seg inn i rekken av flere liknende tilfeller. I april 2021 ble to barn drept og 16 andre skadet i et massivt knivangrep i Beiliu. I 2020 ble 37 elever og to voksne skadd i et knivangrep mot en barneskole i Sør-Kina.
I november 2019 klatret en mann opp på en mur ved en barnehage og sprayet folk med en etsende væske, hvorpå 51 mennesket ble skadd, de fleste av dem elever. Og i oktober i 2018 ble 14 barn skadd i et knivangrep mot en barnehage i Chongqing.
I de fleste av disse angrepene er gjerningsmennene menn med en uttrykt misnøye og forakt mot «storsamfunnet», men hvor ofrene i all hovedsak er helt vanlige masser. Liknende mønstre i massedrap finner man også i en rekke andre land, fra USA til Japan. Også her i Norge finner man samme mønster, med terrorangrepene 22. juli 2011 og moskéangrepet i Bærum i 2019 som eksempel.
Kina har nå et begrep for slike massedrap kalt «sosial hevn». Både BBC og France24 melder at voldskriminaliteten har økt i takt med at økonomien har vokst de siste tiårene. Dette til tross for den gamle kinesiske statens omfattende bruk av masseovervåking i forsøk på å «øke sikkerheten». Samtidig har forskjellene mellom fattige og rike de siste tiårene økt. BBC peker på de store problemene med høy arbeidsledighet blant unge i Kina som en mulig bidragende faktor til angrepene.
Angrepene må forstås i lys av de nåværende forholdene der krisen i imperialismen skjerpes. Med den videre forråtnelsen som preger alle sfærene i samfunnet, faller stadig flere ned i økonomisk usikkerhet og dårligere leveforhold, og gir grobunn for alle mulige slags anti-folkelige og reaksjonære måter å tenke og handle på. Slike angrep kan følgelig bare øke i frekvens og omfang så lenge imperialismen rår, helt til systemet endelig rives ned og jevnes med jorden.
Les også:
Referanser:
Several killed, including children, in kindergarten attack in southern China (france24.com)
China kindergarten stabbing: Six dead in Lianjiang (bbc.com)
China kindergarten stabbing: What’s behind spate of attacks? (bbc.com)