1

Brasil: «Bærekraftig» landbruksmonopol invaderer bøndenes jord

Bilde: Bønder i Jussaral-samfunnet. Foto: A Nova Democracia

Kameratene i Red Herald skriver om landbruksmonopolet Suzano Papel e Celulose, har invadert jorda til bøndene i Jussaral-samfunnet i Urbano Santos, Maranhão.

Suzano har revet ned gjerder og invadert jorda til fattigbøndene og har brukt væpna menn til å true dem. Selskapet er verdens største produsent av eukalyptusmasse og hevder at plantasjene deres «bevarer» og «gjenoppretter» det biologiske mangfoldet i regnskogene, men plantasjene har tørka ut lokalsamfunnets vannressurser og forurensa det med plantevernmidler. Suzano er også kjent for landran i andre delstater, som i Espírito Santo, der 200 bondefamilier okkuperte selskapets jord i april.

Det bor 80 familier i området, og samfunnet har eksistert i over hundre år. Suzano har i 30 år gjort krav på jorda og har flere ganger trua bøndene. Også et annet landbruksselskap hevder å eie området, og har tidligere tilbudt penger til Raimundo Rodrigues, lederen av sammenslutninga av innbyggere i Jussaral-samfunnet, for jorda. Da han avslo fikk han trusler fra selskapet. 

Suzano promoterer seg som et grønt, bærekraftig selskap, og planlegger store «grønne» satsinger, men slike prosjekter betyr aggressivt landran i imperialistenes interesse. I vår besøkte Lula for eksempel Kina og kunngjorde 20 kommersielle avtaler mellom private og offentlige enheter i landene. Suzano var et av selskapene som inngikk disse avtalene, spesielt innen «biobaserte materialer». Lula-regjeringa ønsker denne plyndringa av de enorme naturressursene og utbyttinga av det brasilianske folket velkommen.

Referanse
”Sustainable” agricultural monopoly invades lands of peasants in Brazil – Red Herald