1

Tyrkia: Arrestasjon av demonstranter og nye angrep i Kurdistan

Bilde: Politiet angriper demonstrasjon i Dersim. Foto: Yeni Demokrasi.

Kameratene i Red Herald skriver at den tyrkiske staten fortsetter sin undertrykking av alle som viser motstand, både mot organisasjoner som kjemper mot regjeringa og mødre som krever rettferdighet for sine drepte barn.

22. juli angrep politiet Lørdagsmødrenes demonstrasjon i Dersim. Lørdagsmødrene har organisert ukentlige protester i Beyoğlu, Istanbul siden 1995, for å kreve svar på hva som er skjedd med slektninger som er forsvunnet under varetekt. Og som protest mot forsvinningene og drapene begått av staten under militærkuppet i 1980 og på 1990-tallet. Lørdagsmødrene har blitt angrepet av politiet en rekke ganger, demonstrasjonene deres har blitt forbudt, og demonstrantene blitt bøtelagt med store pengebeløp for å kriminalisere kampen deres.

Denne lørdagen ble gruppa nekta å marsjere mot Galatasaray-plassen. Politiet omringa gruppa og arresterte alle. Yeni Demokrasi melder at seks personer har blitt arrestert, og at det også har forekommet tilfeller av tortur. Fengslingene ble foretatt i henhold til lov nr. 2911 om demonstrasjoner og marsjer. Allerede i 2019 uttalte Tyrkias forfatningsdomstol at slike demonstrasjoner ikke kunne forbys og at dette ville være et brudd på forsamlingsfriheten. Likevel fortsetter politiet med angrepene og arrestasjonene.

Arrestasjon under demonstrasjonen 22. juli. Foto: Yeni Demokrasi.

Den gamle tyrkiske staten fortsetter sin undertrykkelse av alle som våger å tvile på den, og har nå gjennomført en ny offensiv mot den kurdiske nasjonale frigjøringsbevegelsen, både på tyrkisk og irakisk territorium. 

To HPG-geriljasoldater (Hêzên Parastina Gel) ble angrepet og tatt til fange av den tyrkiske hæren i Şırnak i Sør-Tyrkia 21.-22. juni. Den tyrkiske hæren angrep geriljakontrollerte områder i det sørlige Kurdistan, og 6. juli ble Zap-regionen bomba 66 ganger med blant annet jagerfly og tanks. Samme dag gjennomførte geriljasoldater fra Frie kvinnetropper (YJA Star) en aksjon på vestfronten av Zap. Aksjonen var retta mot et militært radarsystem fra den tyrkiske hæren, som det lyktes geriljaen å ødelegge. 

Geriljaen gjør hard motstand mot den tyrkiske hærens operasjon i Zap-regionen, og 19. og 21. juli gjennomførte den væpnede aksjoner der de drepte 16 tyrkiske soldater og ødela et militærhelikopter. Dette skjedde etter at den tyrkiske hæren utførte 55 luftangrep og dusinvis av artilleriangrep Zap-regionen i dagene før. Den vestlige Zap-regionen ble bomba 21 ganger av jagerfly og 32 ganger av militærhelikoptre, og to luftangrep ble utført av jagerfly på motstandsområdet Kurojahro.

Fredag 21. juli kunngjorde den gamle tyrkiske staten at den har lokalisert tre geriljasoldater fra PKK og at de er «nøytralisert» i Nord-Irak. Yeni Demokrasi har fordømt at to angivelige HPG-geriljaer ble drept under de militære operasjonene i Munzur-fjellene, og at de borgerlig-føydale mediene delte informasjonen om de to personene.

Referanser
Turkey: Six detained and new attacks in Kurdistan – Red Herald
Dersim’de Cumartesi eylemine polis saldırdı: 6 kişi gözaltına alındı – Yeni Demokrasi
HPG: Two injured guerrilla fighters were taken prisoner in Şırnak – ANF News
HPG: 16 soldiers killed, one helicopter damaged in guerrilla actions – ANF News
“Lørdagsmødrene” angrepet av politiet – Tyrkianytt nr. 7