1

Argentina: Protesterer mot Equinor

E24 skrev i april at lokalbefolkningen har protestert hver måned mot Equinors nye oljeprosjekt utenfor Mar del Plata i Argentina, og at det nærmer sak i høyesterett.

Lokalbefolkning frykter at oljevirksomhet kan skade fiskerinæringen og turismen. Det norske halvstatlige monopolselskapet Equinor spiller en av hovedrollene i et drama som kretser rundt utvinning av argentinske naturressurser. Sammen med Shell, Total og argentinske YPF, vil Equinor utvinne olje fra havbunnen, ned mot 1.500 meters dyp.

Miljøorganisasjonen Ecos de Mar sier hvalene utenfor Argentina vil påvirkes av prosjektet. Equinor har hatt virksomhet i Argentina siden 2017, og de samarbeider blant annet med yankee-selskapet Shell og franske Total. Equinor har også eierandel i et solkraftverk i Argentina.

Hver måned arrangeres det store demonstrasjoner i kystbyen Mar del Plata, og over 200.000 har signert et opprop for å stanse oljeprosjektet. E24 skriver at ti organisasjoner har saksøkt argentinske myndigheter for å stoppe den planlagte oljeletingen, og at disse nå tar saken til høyesterett etter å ha lidd nederlag i lavere rettsinstanser. Aktivister og miljøorganisasjoner frykter utslipp og andre forstyrrelser av livet i havet.

Bilde: Equinor feirer ny plattform utenfor kysten av Argentina.

Virksomheten i Argentina er nok et eksempel på norsk imperialisme i den tredje verden. Statseide Equinor har enorme inntekter fra prosjekter i Latin-Amerika og Afrika. Verdens fattigste land fortsetter på denne måten å betale for de ufattelige rikdommene i Norge, på bekostning av mennesker og miljø.

Referanse
«En katastrofe fra start til slutt» – E24