1

Niger: Om kuppet og imperialismen

Presidentgarden i Niger omringet presidentpalasset og departementsbygningene i hovedstaden den 26. juli. President Mohamed Bazoum, som lenge har vært en verdsatt lakei for USA-imperialismen og Frankrike, ble stengt inne og nok et militærkupp var et faktum i Sahel-beltet.

Våre kamerater i Red Herald skriver at kuppmakerne spilte kortene sine godt, og at de særlig kunne støtte seg på de anti-franske følelsene blant massene. Kuppets ledere fra presidentgarden fikk dermed raskt støtte fra forsvarets overkommando i landet.

Den borgerlige avisen VG skriver: «Nigers avsatte president, Mohamed Bazoum, ber det internasjonale samfunnet om hjelp etter forrige ukes militærkupp. Kuppmakerne har natt til fredag brutt flere militære samarbeidsavtaler med Frankrike. Bazoum advarer om økt russisk innflytelse i Niger og regionen rundt etter kuppet, og viser til den beryktede Wagner-gruppen.». Avisen skriver også at det har vært seks kupp i seks land i regionen på bare tre år.

Republikken Niger er det største landet i Vest-Afrika, verdens 22. største i areal og med sine 1 270 000 kvadratkilometer er det nesten fire ganger større enn Tyskland. Det regnes som et av verdens aller fattigste land. Niger ligger i Sahel-beltet, en tørr region sør for Sahara, som strekker seg fra Mauritania i vest til Sudan i øst. Hele regionen har i lang tid vært preget av krig, imperialistisk rivalisering, opprør og militærkupp.

Siden Berlin-konferansen i 1885, hvor de europeiske kolonimaktene delte Afrika mellom seg i «innflytelsessfærer» har dette området ligget under fransk innflytelse. De franske imperialistene har gjennomført blodige massakre her, blant annet mot landsbyen Bimi-N’Konni i 1899. Landet ble en del av de franske koloniene, men vant sin formelle uavhengighet i 1960. De produserer den dag i dag nesten 40 prosent av Frankrikes uran, som i stor grad brukes i de franske kjernekraftverkene.

Bilde: I forbindelse med kuppet har massene protestert mot imperialismen, blant annet ved å angripe den franske ambassaden i hovedstaden Niamey.

USA-imperialistene, samt fransk og tysk imperialisme, er svært bekymret over utfallet av kuppet. Niger er av Institute for the Study of War regnet som «den siste vestlige partneren i tri-grenseområdet av Burkina Faso, Mali og Niger, etter kuppene i Burkina Faso og Mali». De tre nevnte imperialistene har tropper i Niger, og de planla å forflytte tropper fra Mali til Niger, etter fiaskoen i FN-operasjonen til Mali. Uoffisielle russiske kilder hevder kupplederne samarbeidet med den russiske Wagner-gruppen, og at disse har støttet lederen av den nye militærjuntaen i Niger. Demonstranter har veivet med russiske flagg i støttemarkeringer for kuppet.

Frankrike har truet med militær intervensjon og både USA og EU har truet med sanksjoner. Ledelsen i både Mali og Burkina Faso har erklært at et angrep på Niger vil sees som et angrep på dem, og dermed kan en yankee-støttet intervensjon i Niger bety en fullskala krig i regionen.

Masser i gatene roper slagord til støtte for den nye juntaen og mot imperialismen, særlig den franske. De erklærer at presidenten ikke har gjort noe for å bedre livene deres og at fransk og yankee-amerikansk tilstedeværelse heller ikke har vært til hjelp for folket.

Les også:

Referanser:
Notes on the Coup in Niger – The Red Herald
Nigers avsatte president med kraftig advarsel: – Hele regionen kan falle under russisk innflytelse – VG
Nigers president Mohamed Bazoum hevder han er tatt som gissel