1

Spania: Kapitalistene tørker ut landet

Våre spanske kamerater i tidsskriftet Servir al Pueblo («Tjen Folket») skriver om en prekær vannmangel i landet, ikke på grunn av «ekstremvær» men på grunn av landbruksmonopoler og energigiganter.


Kapitalistene tørker ut landet: 38 prosent av landet er i tørkealarm eller nødstilstand, nesten 9 millioner har vannrestriksjoner

Kilde: AEMET

De siste årene har somrene vært svært varme, hovedsakelig på grunn av kombinasjonen av lite nedbør og hetebølger som har nådd over 40°C mange steder på halvøya. Så langt i 2023 har talsmann for det statlige meteorologiske byrået (AEMET) erklært at dette ikke er typiske verdier for årstiden.

I løpet av de siste dagene har mer enn 600 kommuner allerede innført vannrestriksjoner. De er fordelt over hele Spania: Andalucia, Aragon, Galicia, Catalonia… Noen av tiltakene går for eksempel ut på å kutte vanntilførselen i løpet av natten.

Spania tørker ut. Det er overskriften på mange av forsidene i den borgerlige pressen. Men det er ikke riktig. Realiteten er at det er imperialistene som har ført klimaet til dette punktet. Det er feil å avskrive det som klimaendringer som ikke har noe med klassekampen å gjøre. Det er imperialistene som har skylden for at tørken rammer på denne måten. Tørken som rammer proletariatet og folkemassene er ikke et resultat av en naturkatastrofe.

Tørken er en konsekvens av imperialistenes streben etter maksimal profitt gjennom sine energi- og landbruksmonopoler. Et illustrerende eksempel fra i fjor, nærmere bestemt fra juni 2022: Iberdrola, Endesa og Naturgy fremskyndet tømmingen av reservoarene i møte med gasstaket. La oss lese:

«Iberdrola, Endesa og Naturgy brukte vannkraftverkene sine for å dempe mulige tap under starten på det såkalte iberiske unntaket eller gasstaket. Og vilkårlig. For å gi deg en idé, bare i de fem mest brukte kraftverkene – Belesar (Naturgy), Mequinenza (Endesa), Alcántara (Iberdrola), Azutan (Iberdrola) og Canelles (Endesa) – ble det sluppet ut rundt 57 kubikkhektometer, en mengde som tilsvarer rundt 24 000 olympiske svømmebasseng. Med dette klarte de å matche nesten mesteparten av dagens timepriser gjennom vannkraftproduksjon, samtidig som de klarte å øke godtgjørelsen til kombikraftverkene sine».

Vi mangler ikke vann på grunn av klimaendringene. Vi mangler vann på grunn av monopoler, på grunn av kapitalister som bevisst og planlagt kaster bort vann for ikke å tape en eneste cent. Det er ikke økonomisk lønnsomt å holde vannmagasinene fulle, for de kan ikke spekulere i vann. Det er slik energimonopolet ønsker å maksimere sin profitt: Det er ikke nok for dem å plyndre det spanske proletariatet og verdens folk, de må også tørste oss ihjel.