1

Oslo: Midt i boligkrisa står blokk tom på Tøyen

Femti leiligheter i en blokk midt på Tøyen i Oslo har stått tomme i ni år, selv om massene rammes av renteøkning og prisvekst. Beboerne ble i sin tid kastet ut på dramatisk vis, men fortsatt står bygningen der som en spøkelsesblokk den dag i dag.

Faisa Warsame vokste opp i denne kommunale blokka, og sier til NRK: «Vi har en boligkrise i Oslo, og så står et så stort bygg tomt i ti år – man fatter det ikke». Oslo kommune eier i tillegg flere andre bygg der leiligheter står tomme. Faisa Warsames mor ble kastet ut, og følte det som en form for overgrep den gangen, forteller Warsame.

Det blir selvsagt ekstra frustrerende at blokka fortsatt står tom, og at planen om å lage studentboliger aldri ble noe av. I stedet skal bystyret bruke en kvart milliard på oppussing, og så skal det på nytt bli 17 kommunale boliger i bygget, akkurat som leiligheten Warsames mor ble kastet ut av.

Forøvrig skal bygget inneholde såkalte etablererboliger. Her skal kommunen subsidiere boligkjøp for de som ikke har nok egenkapital. Henning Lauridsen fra Eiendom Norge sier dette ikke gjør noe med årsaken til de høye prisene, nemlig at det er for få boliger til salgs i Oslo. Ifølge ham har boligprisene doblet seg i Oslo på ti år. NRK skriver at en gjennomsnittlig sykepleier har nå bare råd til å kjøpe én av hundre boliger i hovedstaden. Lauridsen kaller det «en slags katastrofe i sakte film» og leieprisene har også økt kraftig.

Bolig er det folk i Norge bruker mest penger på, og som en del av det kapitalistiske markedet vil prisene presses oppover hele tiden. I dagens situasjon, hvor krisa i kapitalismen har generert en økonomisk depresjon, rammes folk av «dyrtid» med økte priser og renter. Dette overfører enorme verdier fra arbeiderklassen og småborgerskapet til monopol- og finanskapitalen, konkret uttrykt i bankene.

Det kan ikke være noe virkelig «sosialt boligmarked» i et kapitalistisk samfunn. Subsidier skal betales, og om disse betales ut ett sted, blir pengene hentet inn et annet sted, for eksempel ved skatter og avgifter. Situasjonen vil ikke bedre seg. Tvert om: med stor sannsynlighet vil situasjonen bli mye verre for massene i de kommende årene, uansett hvem man stemmer på ved høstens valg.

Referanse
Blokka på Tøyen har stått tom i ni år –mens bolig­prisene stiger – NRK Oslo og Viken