1

Mexico: Nyheter fra Sol Rojista 

30. august var den internasjonale dagen mot tvangsforsvinning. I Mexico er tallet på forsvunne 111 000, og det har blitt mobilisert stort til flere markeringer av dagen.

CP-Sol Rojo har oppfordra demokrater og revolusjonære til å ta et klart standpunkt for sannhet og rettferdighet for ofrene for statsterrorisme. Tvangsforsvinninger er en forbrytelse mot menneskeheten begått av folkefiendtlige regimer som tyr til vilkårlig fengsling og forsvinning av demokratiske aktivister, folkelige ledere og geriljakrigere for å forsøke å kneble klassekampen og massenes opprør. 

Den nasjonale folkeforsamlinga, som blant annet samler organisasjoner som Komiteen av fedre og mødre til de 43 (Ayotzinapa), Føderasjonen av sosialistiske bondestudenter i Mexico, og Sol Rojo, har lagd en felles handlingsplan for 30. august i forbindelse med den internasjonale dagen for de forsvunne.

Sol Rojo har forberedt aksjoner med krav om at de 43 lærerstudentene fra Ayotzinapa, som forsvant 26. september 2014, og kamerat Ernesto Sernas García, som forsvant i Oaxaca 10. mai 2018, blir presentert i live.  

Eureka-komiteen, som hovedsakelig består av mødre og pårørende til forsvunne, markerte 28. august at det er 45 år siden den historiske sit-in-aksjonen og sultestreiken i Mexico by i 1978. Aktivistene holdt en demonstrasjon foran nasjonalpalasset, med et banner med slagordet: «Det blir ingen forandring uten sannheten om de politisk forsvunne. Nå er det slutt på å late som!». Komiteen krever at regjeringa åpner hærens arkiver for å finne ut hva som skjedde med deres forsvunne. 

I forkant av 30. august, ble det utført en rekke aksjoner som en del av den internasjonale kampanjen #DrSernasPresentaciónConVida. 

«De som tenkte å få kameraten vår til å forsvinne, må nå se ansiktet hans og lese navnet hans overalt!»

Sol Rojistas skriver at de 30. august deltok i flere markeringer i Oaxaca. En kontingent marsjerte sammen med Lærernes fagforening, gruppene av pårørende som leter etter sine forsvunne, Marabunta-brigaden og CP-Sol Rojo. En annen kontingent slutta seg til aksjonen til bevegelsen for lærerstudentene for å fordømme forbrytelsene mot folket.

Under en marsj i Mexico by ble det delt ut løpesedler om den reaksjonære krigen mot folket, som til nå har ført til 111 000 savnede. Underveis tagga noen aktivister på banker og butikker som tilhører transnasjonale selskaper, og fordømte også den nasjonale undertrykkinga og halvkolonialiteten som Mexico lider under i hendene på imperialismen, hovedsakelig USA-imperialismen. 

USA-imperialismens økonomiske, politiske og militære intervensjon har oppmuntra til dannelsen av paramilitære grupper og styrka krigsherrene som arbeider for en balkanisering av landet, noe som resulterer i mer reaksjonær vold mot folket, med drap og forsvinninger over hele landet. 

I Zócalo ble det holdt en demonstrasjon for å fordømme de mange forsvinningssakene i Oaxaca, myndighetenes passivitet og behovet for å avsette lederen for den statlige kommisjonen for søk etter personer i Oaxaca, som til nå ikke har gjort noe som helst for de forsvunne.

Det var noen tilfeller av hets i media mot lærerstudenter og Sol Rojo, og i Mexico by forsøkte private sikkerhetsfolk å angripe ungdommene som malte graffiti, men de ble avvist med slagordene til folket i kamp. 

Les også:

Referanser
Breves iniciando semana, agosto 22, 2023
Breves iniciando semana, agosto 28, 2023
Nuevas acciones de la campaña #DrSernasPresentaciónConVida
Informe de la movilización del 30 de agosto