1

Kongsberg Gruppen inngår milliardavtale med Polen

Kongsberg Gruppen har signert sin største enkeltkontrakt noensinne på 16 milliarder kroner til Polens kystforsvar. Polen skal få utlevert et missilsystem som utgjør fire NSM (Naval Strike Missile) Coastal Defence System (CDS) skvadroner.

Ifølge Kongsberg Gruppen regnes NSM som det mest avanserte sjømålmissilet i verden, og er en femte generasjons «Strike Missile». Yankee-imperialismens marine har drevet prøveskyting med dette missilet i 2014. Opprinnelig er missilsystemet utviklet av det halvstatlige norske konsernet for den norske marinen, og NSM kan skytes fra både land- og sjøbaserte plattformer.

Konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Geir Håøy, sier følgende om avtalen:

– Det er en viktig milepæl i vår mer enn 200 år lange historie. Polen har vært en langsiktig partner, og vi er stolte av å signere denne avtalen. Det er ikke ofte vi får denne typen kontrakter. Vi har vel hatt rammekontrakter på rundt 15 milliarder tidligere, men dette er en meget stor kontrakt som gir langsiktighet i forsvarsvirksomheten vår.

Det er ikke første gang norsk imperialisme gjør en slik handel med Polen. Kongsberg Gruppen leverte missilsystemet til landet i 2008 og 2014, og sikter på å fortsette samarbeidet inn i 2030-årene. NSM er allerede i bruk eller under leveranse til 12 land.

Avslutningsvis forteller administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace, Eirik Lie at:

– Kystforsvarssystemet NSM spiller en betydelig rolle i å støtte nasjoners evne til å forsvare sitt territorium og sine borgere. Vi er stolte av å støtte Polen i å bygge opp en slik kapasitet. Besluttsomheten vist av det polske forsvarsdepartementet ved å anskaffe flere NSM CDS, er et tegn på tillit og bekrefter at vårt system representerer den mest effektive, tilgjengelige kapasiteten.

Referanse:
Kongsberg Gruppen inngår milliardavtale med Polen (nrk.no)