1

Valg: 37,8% lot være å stemme

NRK melder om at ved opptelling natt til 12. september var det avgitt 2.639.682 stemmer ved årets kommunevalg. Ifølge valgdirektoratet utgjorde dette en forventet frammøteprosent på 62,2%. Dette er en nedgang fra forrige kommunevalg, da oppslutningen var 64,7%.

Valgforsker Johannes Berg melder til NRK at valget har vært et ordinært valg der interessen for lokalvalgene har litt mindre oppslutning.

48% av stemmene som ble avgitt ved årets valg, ble avgitt som forhåndstemmer, noe som er ny rekord. Det ser derimot ikke ut til at dette har gitt noe utslag i form av større valgdeltakelse, avslutter Berg.

Dette er en del av en mangeårig tendens. Ikke siden 1983 har valgdeltakelsen ved kommunevalg vært over 70%. På 1990- og 2000 tallet lå oppslutningen i overkant av 60%, med et bunnnivå i 2003. Da var det 41% som ikke stemte.

De borgerlige valgene er for lengst gjennomskuet av store deler av massene, særlig de dypeste og fattigste av disse. Det borgerlige demokratiet er i krise, noe vi finner talende eksempler på i en rekke land. Det er ingenting å hente i disse valgene, annet enn å korrumperes og gjøres til en del av et råtnende system.

Referanse:
Nrk: Færre stemte i år enn for 4 år siden