1

Bestridt forbud – Bemanningsbyråer tilbake som før?

Tidligere i år ble det innført et forbud mot den forhatte bruken av innleie av arbeidskraft via bemanningsbyråer i byggebransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke. Få måneder etter det som skulle være siste slutt 1. juli, kan det se ut som at ting er tilbake som før med bemanning på byggeplasser i Oslo-området.

Bemanningsbyråer har gjennom årene erstattet mange faste ansettelser med flere og flere midlertidige ansettelser. Kapitalisten får mer fleksibilitet og arbeideren får dårligere ansettelsesvilkår. Da forbudet skulle innføres påberopte plutselig bemanningsbyråene seg som forkjempere for arbeidernes «rettigheter», overfor arbeiderne og i avisinnlegg i borgerlige aviser. Med krokodilletårer la de ut om de stakkars arbeiderne som mistet jobbene sine – og om hvordan bemanningsbyråene var «utelukkende positive» som ga arbeiderne (prekære) ansettelser.

Tidligere i år gikk 30 bemanningsbyråer rettens vei med mål om å forsøke å stanse den nye innleieloven, uten hell. Nylig saksøkte ni bemanningsbyråer staten med erstatningssøksmål på 35 millioner kroner, og  EUs overvåkningsorgan landet på at forbudet bryter med EØS-avtalen. Nå går EØS-organet ESA til sak mot Norge for å få opphevet forbudet.

Samtidig har plutselig arbeidere iført logoer til ulike bemanningsbyråer igjen blitt synlige på byggeplasser i Oslo-området. Arbeidere i bemanningsbyråer en kommentator for TFM har pratet med forteller at ansettelsesforholdene er tilbake på samme vis som det var før forbudet. På Finn.no kryr det av jobbannonser fra bemanningsbyråer i byggebransjen i Oslo-området. Sikre på egen seier tyder det på at bemanningsbyråene helt åpent trosser loven uten å få konsekvenser.

TFM har tidligere skrevet om hvordan forbudets bransjemessige og geografiske begrensning ser ut til å være et taktisk forsøk fra regjeringen med håp om å sanke noe støtte i en tid med krise i sosialdemokratiet og historisk lav oppslutning. Vi har tidligere skrevet om hvordan forbudet ble innført på en uforsvarlig måte, der mange mistet jobben uten å tilbys alternativer. Samtidig har vi også pekt på hvordan bemanningsbyråene har funnet flere måter å sno seg om forbudet på. Med andre ord er det helt klart at det konkrete forbudet har hatt store begrensninger.

Bemanningsbyråer er forhatt blant en betydelig del av massene. Det er en ansettelsesform som har tæret på tilkjempede rettigheter og vilkår som har blitt vunnet gjennom mange tiår med kamp.

Og det var nettopp kamp – slik som Tollpost Globe (idag Postnord)-transportarbeidernes ulovlige streik i 1992 og streiken på SAS-hotellet i Oslo i 1994 – som presset regjeringen til å innføre forbud mot innleie og midlertidige ansettelser på 90-tallet. Da forbudet ble opphevet ved århundreskiftet ble det møtt med motstand, som streiken blant byggfagforeningene i Oslo i 1999 – og det har møtt motstand siden.

I forkant av at forbudet ble innført igjen tidligere i år har det i en rekke år blitt organisert politiske streiker mot innleie og midlertidige ansettelser. Som motsvar på at ESA nå går til sak for å få forbudet opphevet, mobiliserer nå den etablerte fagbevegelsen på ny, til markeringer flere steder i landet 20. september, melder avisa FriFagbevegelse.

Les også:

Referanser

FriFagbevegelse: Esa vil fjerne innleieforbudet: – Vil være en katastrofe for arbeidslivet
FriFagbevegelse: Bemanningsbyråer går rettens vei for å stanse ny innleielov
ABC Nyheter: Bemanningsbyråer saksøker staten
Boka «Streik!» av Jonas Bals, Kapittel 27
FriFagbevegelse: Markeringer mot EØS-innblanding i norsk arbeidsliv flere steder i landet