1

Nye avsløringer i Sindre Finnes-saken

Nylige avsløringer viser hvordan Sindre Finnes, ektemannen til tidligere statsminister Erna Solberg, dumpet aksjer samme dag som Erna Solberg stengte ned landet og annonserte de «strengeste tiltakene i Norge i fredstid».

12. mars 2020, samme dag som Erna Solberg stengte ned nærmest hele landet som svar på koronapandemien, gjør hennes ektemann Sindre Finnes fem ulike transaksjoner, hvor han blant annet selger Yara-aksjer for rundt 120.000 kroner og Hydro-aksjer for rundt 24.000 kroner. Samme dag stuper den norske børsen med hele 9 prosent.

Finnes’ eksakte bevegelser og handlinger denne dagen, forut for og under nedstengningen, er fortsatt ikke kjent. Imidlertid synes denne seneste avsløringen å danne et klart mønster. En tidslinje som NRK har laget viser hvordan Finnes allerede sent på høsten i 2013 fikk beskjed fra statsministerens kontor om at hans aksjespekulasjon ville «skape utfordringer for påtroppende statsminister».

Nestleder i Høyre Henrik Asheim uttaler til NRK at partiet på tirsdag denne uka vil presentere sin egen tidslinje over hvem som har visst hva og på hvilket tidspunkt. Likevel er det altså ubestridelig at Finnes’ storstilte aksjespekulasjon har vært kjent for daværende regjering allerede i 2013, og at Finnes’ aksjespekulasjon har vedvart i mange år etterpå.

Det bør ikke overraske noen om vi gjennom vinteren og i tiden fremover får se atskillig flere lignende opprullinger. For selv om Finnes-saken kan synes uvanlig grov i norsk sammenheng, så er det ingenting som tilsier at han utgjør et særtilfelle snarere enn normalen innen norsk borgerlig offentlighet og næringsliv.

Les mer:

Referanser:
Sindre Finnes dumpet aksjer mens Solberg stengte landet (nrk.no)
Slik har Finnes-saken utviklet seg (nrk.no)
Høyre legger frem Finnes-tidslinje tirsdag (nrk.no)