1

Palestina: Ahed Tamimi arrestert for «oppfordring til terrorisme»

Den kjente palestinske aktivisten Ahed Tamimi ble arrestert under en razzia på den okkuperte Vestbredden natt til 6. november, for å «oppfordre til vold og terrorvirksomhet». 

Den israelske hæren har utført flere razziaer på Vestbredden den siste tida, blant annet i landsbyen Nabi Saleh, nær Ramallah, der Ahed Tamimi ble arrestert. Hun er, ifølge den israelske hæren, «overført til israelske sikkerhetsstyrker for videre avhør». Ifølge informasjon fra en advokat som har besøkt en annen palestinsk fange, sitter Tamimi i Damon-fengselet, og hun skal der ha blitt utsatt for vold.

Minst tolv israelske soldater storma familiens hus og skrek at de skulle arrestere Tamimi. Mora hennes har fortalt at israelske styrker ransaka huset og beslagla familiemedlemmenes telefoner. Soldatene festa plaststrips rundt Tamimis håndledd og stramma helt til hun skrek. Før hun ble arrestert beroliga hun mora med at hun er sterk, og oppfordra henne til å holde ut. 

Ifølge israelske medier skal Tamimi ha oppfordra til drap på bosettere på Vestbredden i et Instagram-innlegg, og det er dette som skal være grunnen for arrestasjonen. Mora benekter at datteren har skrevet innlegget, og det finnes mange Instagram-profiler i hennes navn. Ifølge Jerusalem Post skal Tamimi ha skrevet: «Vi venter på dere i alle byene på Vestbredden fra Hebron til Jenin – vi skal slakte dere, og dere vil si at det Hitler gjorde mot dere, var en vits», skrev hun i sosiale medier. «Vi vil drikke blodet deres og spise hodeskallen deres. Vi venter på dere.» 

Den israelske hæren har feira arrestasjonen med å publisere et bilde på Facebook, med teksten: «Hvor er smilet hennes nå?», og den nasjonale sikkerhetsministeren Itamar Ben-Gvir har i en twittermelding gratulert hæren med å ha pågrepet en terrorist, og delt et bilde som ser ut til å vise en israelsk soldat som holder Tamimi inne på et soverom.

22 år gamle Ahed Tamini har blitt et symbol for palestinsk motstandskamp. Hun har deltatt i demonstrasjoner mot okkupasjonen siden hun var 9 år. Flere bilder og videoer av at hun konfronterer israelske soldater har gått viralt. Da hun var 11 trua hun med å slå en soldat, da hun var 14 bet hun en soldat i hånda da han la broren hennes i bakken. Da hun var 16 slo hun to bevæpna soldater, etter at hennes 15 år gamle fetter var alvorlig skadd etter at soldater hadde skutt han i hodet med en gummikule. 

Ahed Tamini ble arrestert første gang som 16-åring, sammen med mora og kusina, etter en konfrontasjon med israelske soldater. Hun har vært tiltalt blant annet for overfall, oppvigleri og steinkasting. Da hun ble løslatt etter åtte måneder skrev hun ei bok og har reist rundt i Europa og Midtøsten, og blitt en av de mest kjente palestinske aktivistene internasjonalt.

Familien hennes er kjente aktivister og har ført motstand mot Israel i Nabi Saleh i nesten ti år. Faren har blitt arrestert flere ganger og har tilbrakt minst fire år i fengsel. Han er nå arrestert igjen og det er ikke kjent hvor han befinner seg. Flere i familien har blitt fengsla, utsatt for vold av israelske soldater og flere har også blitt drept.

Okkupasjonsstyrkene har intensivert de nattlige raidene mot palestinske hjem, landsbyer og byer på den Vestbredden og i Øst-Jerusalem, og det har vært kamper flere steder mellom hæren og væpnede palestinere. Rundt 2300 palestinere er arrestert i nattlige razziaer på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem siden 7. oktober. De fleste blir holdt i varetekt i henhold til lover og militære ordrer som tillater fengsling uten rettssak eller tiltale. I den samme perioden er 163 palestinere på Vestbredden blitt drept.

Støttespillere av Tamimi mener Israel utnytter krigen for å slå ned motstanden på Vestbredden mens det internasjonale samfunnet er opptatt med krigen i Gaza. Palestinere på Vestbredden har blitt arrestert, mista jobben og blitt utvist fra skolen for å kritisere krigen.

Les også:

Referanser
Israel arrests Palestinian activist Ahed Tamimi in occupied West Bank raids – Al Jazeera
Palestinian journalist says Ahed Tamimi beaten in ‘Israeli prison’ – Roya News
Bildene av 11-åringen gikk verden rundt – nå er hun pågrepet – TV2
Palestinsk aktivist arrestert på Vestbreidda – NRK
Innlegg går viralt – arrestert – Dagbladet
Palestinsk aktivist pågrepet på Vestbredden – ABC Nyheter