1

Ukraina: Nyheter fra krigen

Bilde: Fra arkivet.

Etter et og et halvt år med krig i Ukraina, etter at Russland gikk til fullskala invasjon av landet, har den ukrainske motstandskampen oppnådd visse territorielle fremskritt, men frontene i krigen forblir relativt stabile, ifølge den borgerlige tenketanken Council on Foreign Relations (CFR).

CFR skriver at de anslår at de militære tapstallene har nådd en halv million mennesker. Samtidig kommer det frem av nylige tall fra ukrainske myndigheter at 4,9 millioner mennesker er internt fordrevet i Ukraina som følge av den russiske imperialistiske invasjonen.

Flere hundre tusen barn bortført, omkring 400 returnert

Siden februar 2022 hevder ukrainske myndigheter å ha verifisert identiteten til 19.000 barn som russiske styrker har bortført. Russiske myndigheter hevder selv å ha «evakuert» over 700.000 ukrainske barn, som de angivelig skal ha forflyttet til Russland.

Så langt har det bare vært et fåtall sporadiske meldinger om ukrainske barn som har blitt tilbakeført til Ukraina. Senest ble fire barn – det yngste to år gammelt og det eldste 17 år – returnert forrige måned gjennom forhandlinger med Qatar som megler.

I midten av oktober skrev BBC at det antas at omkring 400 ukrainske barn har blitt returnert.

Transportselskaper blokkerer ukrainsk godstransport til Polen

Flere medier har nylig meldt om protester fra «polske lastebilsjåfører» mot ukrainske lastebilsjåførers fritak fra krav om tillatelse for å krysse den ukrainsk-polske grensen, og hvor polsk-registrerte lastebiler har blitt brukt for å blokkere ukrainske lastebiler fra å kjøre inn i Polen.

Borgerlige medier fremstiller det gjennomgående som en konflikt mellom polske og ukrainske transportarbeidere, mens det i realiteten er en konflikt mellom polske, russiske og belarussiske transportselskaper og lastebileiere på den ene siden, og polske og ukrainske myndigheter på den andre siden.

Den tapende parten i konflikten er åpenlyst de vanlige arbeidende massene både på ukrainsk og polsk side, som har felles interesser knyttet til distribusjon av ukrainske landbruksvarer, og som ikke ønsker omfattende restriksjoner på vareflyten mellom landene. Men særlig er det de ukrainske massene og den ukrainske nasjonen som kjemper for å holde økonomien gående i kampen mot den russiske okkupasjonen.

Krisen i USA bekymrer myndighetene i Kyiv

I kjølvannet av dramaet som har utspilt seg innenfor den yankee-amerikanske politikken, hvor blant annet representantenes hus i hele tre uker sto uten leder, og i lys av at Donald Trump har inntatt ledelsen i valgkampen frem mot presidentvalget i 2024, har borgerlige medier og politikere i Ukraina uttrykt bekymringer for fremtiden.

Reporter for avisen Kyiv Independent Anastasiia Lapatina uttaler at den yankee-amerikanske støtten til Ukraina forblir høyst usikker.

– Uansett hvem som blir speaker [for representantenes hus], gitt det republikanske partiets stilling i spørsmålet om midler til Ukraina, blir det et svært omstridt tema og forblir et problem, sier Lapatina i en av avisens nylige podcaster.

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj, som tidligere i år uttalte sitt håp om å ha avgjort krigen før det kommende presidentvalget i USA, forsøkte nylig å gi Donald Trump en håndsrekning ved å invitere ham til Ukraina for samtaler. Trump skal på sin side med noe overraskende og ukarakteristisk ærbødighet ha takket nei, med henvisning til den potensielle «interessekonflikten» et slikt møte kunne medført.

Referanser:
Krigen i Ukraina (nrk.no)
Child abductions in the Russo-Ukrainian War (wikipedia.org)
Russia returns four Ukrainian children in Qatari deal (bbc.com)
Polish truckers block Ukraine border crossings over loss of business (reuters.com)
Is support for Ukraine declining worldwide? (kyivindependent.com)
Trump Turns Down Zelensky’s Invitation to Ukraine (newsweek.com)