Ikke “familietragedie” eller “æresdrap”, Tjen folket og RKU kaller det mannsvold.

Mandag 11. mai skjøt en mann ekskona og hennes datter på Nesøya i Akershus. Tjen folket og RKU synes dette er tragisk, men vi mener også at medias valg av ord avslører at tragiske holdninger er vanlig i Norge.

Kenneth Fuglemsmo, talsperson for Revolusjonær Kommunistisk Ungdom (RKU), mener det er oppsiktsvekkende at slike drap får forskjellig navn avhengig av om gjerningsmannen er hvit eller ikke.

- Vi ser gang på gang at pressen kaller slike drap for “familietragedier” hvis gjerningsmannen er hvit nordmann. Hvis det dreier seg om en muslim, men også andre med ikke-norske navn, så heter det visst “æresdrap”, som med drapet på Anooshe Gholam Sediq i 2002, sier Kenneth Fuglemsmo.

- Vi mener dette både er rasistisk og at det fjerner fokuset fra det som er virkelig oppsiktsvekkende, nemlig at kvinner i år 2009 kan bli drept på grunn av skilsmisse eller ønske om mer selvstendighet fra sin mannlige partner, fortsetter han.

Tjen folket og RKU vil heller kalle slike mord for mord og mannsvold.

- Det vil sette fingeren på problemet, nemlig at vi har en mannskultur som dyrker frem sjalusi og kontrollbehov og som i ekstreme tilfeller fører til vold eller drap, sier Fuglemsmo.

- Det er ingenting ærefult med å drepe noen av slike grunner og familietragedie høres ut som en naturkatastrofe. Men det er folk som dreper og folk kan forandres men da må vi gjøre noe med kvinneundertrykkinga i samfunnet, avslutter talspersonen.

Tjen folket og RKU jobber for å bygge et nytt kommunistparti i Norge. Et slikt parti må se at kvinner fortsatt blir undertrykket av mannskultur, og at denne undertrykkinga må bekjempes. Endelig frigjøring fra all systematisk undertrykking er likevel bare mulig i et kommunistisk samfunn.

Tjen folket Media

Hvordan bidra til kampen?

Medlemskap

Ta kontakt

Pengestøtte

Gi på konto

Nyhetsbrev

Arbeidere og undertrykte i alle land, forén dere!