Offisielt blir Kina styrt av et parti som kaller seg kommunistisk. Men helgas hendelser i provinsen Xinjiang viser nok en gang at landet er et fascistisk diktatur.

Dagbladet melder om rein massakre i provinshovedstaden Urumqi. Ifølge opplysninger fra det statlige nyhetsbyrået Xinhua blei 140 mennesker drept i gårsdagens opptøyer i provinsen som ligger i det nordvestlige hjørnet av landet. Det er i så fall de verste overgrepa mot kritikere av regimet siden hendelsene på Den himmelske freds plass for 20 år siden.

Den fredelige demonstrasjonen, som politiet nok en gang viste med sin vanlige brutale linje, var stelt i stand av representanter uighur-folket, som er ei etnisk gruppe som bor i nettopp dette området. De har lenge blitt utsatt for kraftig undertrykking av myndighetene i et forsøk på å assimilere dem .

Maoismen på frammarsj i Kina

Kapitalismen blei gjeninnført i Kina rundt 1978, i kjølvannet etter maktkampen etter Maos død i 1976. Men i motsetning til i landene i Øst-Europa, hvor dette også skjedde på et tidligere tidspunkt, så har ikke partiet gitt fra seg maktmonopolet sitt. Dette har ført til grusom undertrykking av opposisjonelle i Kina, enten de er for borgerlig demokrati eller for at landet igjen skal bli sosialistisk.

Vi trur ikke Kina kan “gå tilbake” til den sosialistiske veien. I likhet med alle andre land i hele verden trengs det en revolusjon i Kina. De gode nyhetene er at revolusjonære tanker igjen sprer seg i Kina. Den kinesiskfødte økonomiprofessoren Pao yu-Ching fortalte i oktober i fjor om et utall internettsider hvor kinesere diskuterer Mao Zedongs ideer og kulturrevolusjonen hvor de inntar en positiv holdning til dette. Flertallet av arbeiderklassen og de breie lag av folket identifiserer seg ikke lenger med regimet og ønsker heller å bekjempe det.

Siste: Uighuraktivister demonstrerer i Oslo.

Tjen folket Media

Hvordan bidra til kampen?

Medlemskap

Ta kontakt

Pengestøtte

Gi på konto

Nyhetsbrev

Arbeidere og undertrykte i alle land, forén dere!