Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Kameratene våre i Red Herald skriver at til tross for at kostnadene for mat har økt raskt de siste årene i Tyrkia, sitter matprodusentene igjen med ingenting.
Den årlige inflasjonsraten var over 58 prosent i august, og suste i været for andre måned på rad. Estimater tilsier at inflasjonsraten vil nå 65 prosent før året er omme. I 2022 ble det rapportert at prisen på mat hadde økt med nesten 90 prosent siden året før. For eksempel selges melk til en markedspris på ca 34 til 40 tyrkiske lire (TL) per liter, mens produsentene bare får 10 TL for å selge til meieriet.
I 2022 ble det rapportert at produksjonskostnadene for enkelte landbruksprodukter er tredoblet. Avisen Yeni Demokrasi rapporterer om situasjonen til fattige bønder i Ardahan, nordøst i Tyrkia, som ikke klarer å få endene til å møtes. Prisen grossistene betaler bøndene er ikke engang nok til å dekke utgiftene til å produsere melken. En av bøndene forklarer til avisen at å holde melkekyr er det eneste bøndene kan gjøre i området, og at det er deres eneste inntekt.
Handelsmenn, som går rundt fra landsby til landsby, tvinger bønder til å inngå avtaler for et år i forveien, der de kjøper til en svært lav pris og betaler kontant, og deretter selges melken videre med høy fortjeneste. Det bøndene kan kjøpe for pengene blir mindre og mindre for hver dag i et land med en så voldsom inflasjon som Tyrkia.
Situasjonen oppleves tilsvarende over hele Tyrkia og i alt landbruk. I situasjonen tjener handelsmennene og monopolene forbløffende profitter, mens de mindre bøndene, som danner grunnlaget for det tyrkiske jordbruket, og «forbrukerne», de dypeste og bredeste massene, sulter og lider.
Et annet eksempel er kampen til bøndene i Urfa, som blir ranet og utpresset av strømselskapet DEDAŞ i Urfa. Yeni Demokrasi rapporterte i slutten av august om situasjonen til bøndene og sesongarbeiderne på åkrene, som produserer soltørkede tomater som eksporteres til Europa. Avisen fordømmer at de fleste sesongarbeiderne er barn i alderen 9 til 17 år, og på grunn av driftsstans (det har vært omfattende tørke i Tyrkia i sommer) er noe av avlingen ødelagt, og arbeiderne får ikke kaldt vann i den brennende varmen. «Jeg kan kutte 40 bokser tomater om dagen. Til gjengjeld får jeg 5 TL per boks. Vi tjener i gjennomsnitt 200 TL (ca 80 NOK, TFM anm) per dag. Jeg har jobbet i denne jobben siden jeg var 10 år gammel. Jeg gir pengene jeg tjener til familien min så de kan kjøpe klær til meg», sa en barnearbeider til avisen. Og til tross for alt slitet, får ikke bøndene og arbeiderne endene til å møtes. I dette tilfellet kjøpes tomater av handelsmenn for 3 TL og selges på markedet for 15. «Det er ikke vi, men mellommennene som tjener. Det er de som skummer fløten, men vi bærer all byrden, sier en av bøndene.
De siste tiårene har det i Tyrkia vært store privatiseringer og et såkalt «frislipp» av markedet til fordel for imperialistene, og i økende grad tvinger de store godseierne og utenlandske monopoler de mindre bøndene inn i gjeldsfeller. De tvinger dem til å selge jordene sine, og utnytter dem, og presser mange til å reise til byene eller til å bli sesongarbeidere, siden det ikke er land og inntektsmuligheter i landsbyene.
«Vi gjør denne jobben fordi familien vår alltid har gjort denne jobben. Vi kjenner ingen annen jobb. Vi vet ikke hva vi ville gjort hvis vi sluttet i denne jobben. Det er ikke noe annet vi kan gjøre, men det er bedre å ikke plante i det hele tatt enn å tape penger hvert år. Hvis det fortsetter slik, vil vi ikke lenger plante avlinger og bli sesongarbeidere for Vesten», beskriver en bonde situasjonen til Yeni Demokrasi.
Referanser
Tyrkia: Produsenter blir betalt mindre for produktene sine -Red Herald
Tørke rammer Istanbul – Reuters
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.