1

Boikott valget

Av en aktivist i det kommunistiske forbundet Tjen Folket.


Tjen Folket vil også i år boikotte stortingsvalget. Vi oppfordrer alle til ikke å stemme denne høsten.

Det spiller faktisk ingen rolle hvem du stemmer på

Uansett hvem folk stemmer på, er det pengene og makta som rår. Det er ikke sant at hver person har en stemme som teller like mye. Langt i fra. De som har mye penger, de som styrer store selskaper, de som sitter på toppen i departementer, i politi og NAV – det er disse som har makta. Disse har mye mer enn én stemme til å påvirke med.

Hvilket parti man velger har svært lite å si. Alle partiene på Stortinget er enig om nesten alt. Ingen av dem verken kan eller vil gjøre noe grunnleggende mot fattigdom, urettferdighet eller krig. Partiene utenfor Stortinget har enda mindre å si. Og alle aksepterer dagens parlamentariske system. Hvis et nytt parti kommer inn, så lar de seg selv suges inn i et system der man velger ”det minste ondet”. Slik havnet SV i regjering – der de er med og administrerer urettferdighet, fattigdom og krig.

Svært mange i Norge skjønner at det ikke spiller noen stor rolle hva man stemmer. Men mange har kanskje dårlig samvittighet for dette. Kanskje de føler seg presset til ikke å ”kaste vekk” stemmen sin ved å boikotte valget. Vi mener at det som virkelig er bortkastet, er å bruke noe som helst tid eller krefter på å gi sin støtte til dagens system og dagens systempartier.

Ikke én stemme til krigspartier

Hele det norske Stortinget er krigsforbrytere. Siden 2001 har Norge deltatt i okkupasjonen av Afghanistan. Dette er en forbrytersk okkupasjon som har vart lenger og er mer blodig enn den tyske okkupasjonen av Norge. Ledet av USA har Norge deltatt i denne okkupasjonen som har kostet titusener av afghanere livet.

I 2011 deltok Norge i bombing av Libya. Ingen vet hvor mange som ble drept av norske NATO-bomber i Libya. I dag forsøker noen å hisse til NATO-invasjon av Syria. Vi vet at resultatet vil bli det samme som i Afghanistan eller Libya – tusenvis av drap og en mye verre situasjon for folket.

Den rødgrønne regjeringa er akkurat like skyldig i disse forbrytelsene som høyreregjeringen som sendte Norge inn i Afghanistan i 2001. Begge regjeringsalternativ – både Stoltenberg og Solberg – er krigsregjeringer. Og alle parti som støtter en av dem på noe vis, blir krigspartier.

Det er ingen saker i Norge som er viktige nok til at man kan støtte en krigsregjering. Å støtte et parti, en statsminister eller en regjering som har uskyldige menneskers blod på hendene – hva er prislappen på det? Litt høyere pensjon? Litt lavere skatt? Vi mener det er uanstendig å drive slik avveiing. Å boikotte alle krigspartier er å vise et klart standpunkt mot Norges kriger.

Velg opprør og sosialisme – organiser deg!

Tjen Folket er kommunister. Å være kommunist er å arbeide for at folket selv skal ta makta. Folket er den krafta som kan endre politikken og samfunnet. Når folk organiserer seg og kjemper for det de mener er rett, så kan det snu opp ned på alt. Sammen kan dagens avmektige ble uendelig sterke.

Vi kan gjøre stor forskjell her og nå, ved å arbeide sammen med andre. Hver dag gjør svært mange mennesker i Norge livet bedre for andre gjennom sin innsats. Slår vi kreftene sammen kan vi ikke bare gjøre hverdagen lysere for enkeltpersoner, men hele framtida lys for hele menneskeheten.

Folk har en lengsel etter samhold, samarbeid og fellesskap. Innerst inne blir de fleste av oss rett og slett dårlige av kapitalismens egoisme og individualisme. Kommunisme er å realisere denne lengselen og fjerne et system som tråkker på mennesker. Tjen Folket organiserer folk i dag for å skape et slikt samfunn. Det kan ikke oppnås uten kamp – derfor er vil vi være en kamporganisasjon.

Vi oppfordrer folk til å ta stilling, til å velge side for folket og for alle undertrykte i dag. Vi oppfordrer folk til å ta kontakt med oss og organisere seg kommunistisk.

Prinsipp eller taktikk?

Tjen Folket boikotter dagens valg. Men det er ikke et prinsipp å boikotte valg, selv om det er valg til parlamenter i kapitalistiske land. Vi kan aldri få sosialisme eller kommunisme gjennom å stille til valg. Men å stille til valg kan være en bra måte å spre kommunistenes politikk på. Det er et taktisk spørsmål om man stiller til valg – altså må det avgjøres av hva vi tjener mest på her og nå.

De russiske kommunistene stilte til valg før revolusjonen i Russland. De kinesiske kommunistene stilte ikke til valg. Norske kommunister har stilt til valg før. Slik situasjonen er i dag ønsker ikke Tjen Folket å stille til valg på noe vis. Vi mener heller ikke det finnes noen andre gode alternativ i dag.

Derfor boikotter vi og derfor oppfordrer vi alle vi møter om å boikotte valget – spesielt krigspartiene – og å organisere seg for opprør og sosialisme.