1

BRASIL: Kamp mot politiet

En bidragsyter for Tjen Folket Media har oversatt følgende to saker fra Dem Volke dienen om kamper mellom politiet og feirende masser i Brasil.

Kamp mot politiet under karneval

Publisert 18.01.2020

12. januar angreip militærpolitiet de feirende massene i Rio de Janeiro.

Under ei karnevalsfeiring med nesten 300.000 deltakere på Copa Cabana begynte politistyrkene å skyte tåregassgranater inn i folkemengden. I følge politiets talsperson blei polititjenestemennene angivelig angrepet først av gjenstander som blei kasta fra folkemengden.

Det brøyt ut kamp rundt festivalområdet, der politistyrker blei angrepet med steiner, og vinduene på et luksushotell blei smadra. Fem politibiler blei også ødelagt. Blant andre deltok også ambulansepersonell i kampene mot politiet.

Dette er ikke første ganga den brasilianske reaksjonen angriper feirende masser for å intensivere terroren mot folket. I desember rapporterte vi om en lignende sak der ni ungdommer blei drept.

Fra åpninga av karnevalet i Rio de Janeiro:
Tåregass og gummikuler blei avfyrt av politiet for å spre store folkemengder på gatene og stranda. Mange festdeltakere blei dårlige av tåregassen, noen besvimte og noen fikk føttene kutta opp av glassbitene som dekka gatene.
Politibetjenter stiller opp under sammenstøt med festdeltakere etter den offisielle åpninga av karnevalet i Rio de Janeiro. Minst 24 personer blei arrestert.
Revelers at Copacabana beach in Rio de Janeiro, Brazil, run for cover after unruly partygoers attacked the police, who then answered by  firing tear gas into the crowd
Opprørere på Copacabana-stranda i Rio de Janeiro løper i dekning etter at uregjerlige festdeltakere angreip politiet, som deretter svarte med å skyte tåregass inn i folkemengden.
Police officers detain a man during clashes between police and revelers after the official start of Carnival in Rio de Janeiro
Politiet arresterer en mann under sammenstøt mellom politi og festdeltakere etter den åpninga av karnevalet i Rio de Janeiro.

Ni ungdommer drept i «hevndrap” av politiet i Sao Paulo

Publisert 08.12.2019

Ni ungdommer døde i et angrep fra militærpolitiet i Sao Paulo, mot en av de verdensberømte lokale gatefestene tidlig lørdag, i byens nest største favela, Paraisopolis. Folk i nabolaget er sikre på at denne politioperasjonen var en gjengjeldelse for en politibetjent som døde under ei skuddveksling med narkotikahandlere en måned tidligere i favelaen, og at formålet var å påføre innbyggerne en dødavgift.

Paraisopolis, som ligger i sør, er hjemmet til rundt 100.000 mennesker, i nær avstand til flere av de mest borgerlige delene av byen. Som i andre favelaer som ikke er direkte bemanna av politiet, blir festivaler og feiringer ofte organisert utendørs. Og det er ikke uvanlig at rundt 5.000 ungdommer fra hele Sao Paulo møtes for å danse og spille musikk på en fredagskveld, og politiet bestemte seg for å gjengjelde mot lokale innbyggere for å «hevne» dødsfallet til en politibetjent som blei drept i det samme nabolaget.

nine youths killed 0

Under det svake påskuddet om å jage et par på en motorsykkel som hadde vært involvert i ei skuddveksling med politiet, omringa militærpolitiet festen ved å sperre avkjørsler. De begynte vilkårlig å terrorisere tenåringene ved å bruke tåregass og pepperspray, skyte med gummikuler og skarpt, og slo og kvalte mange av dem. Det er videoer av tenåringer som blir omringa av politiet, slått og tatt kvelertak på til de nesten besvimer. Mange blei dårlige av tåregassen og på grunn av panikk. Ifølge politiet og guvernøren som forsvarte operasjonen, skyldtes det imidlertid ikke feil fra politiet, at de ni døde, men at de blei trampa i hjel eller døde av oksygenmangel i kaoset som fulgte en berettiget politietsoperasjon.

Uttalelsene i rapportene og fra de mange innbyggerne i favelaen maler et mye tydeligere bilde av situasjonen: I følge dem var det rykter, oppdaterte chat-logger og talemeldinger fra politiets chattgrupper allerede før politiets operasjon, om den kommende politioperasjon for å få innbyggerne i favelaen til å betale for kollegaens død. Det stemmer godt med dette bildet at det væpna politiet forhindra såra ungdommer i å motta hjelp fra andre beboere under operasjonen. De retta våpen mot dem og trua med at «ingen kan reddes». Ikke nok med det, selv tyske borgerlige medier rapporterte at politiet etter massakren klaga over at «hendelsen» faktisk hadde drept «for få» mennesker.

nine youths killed 1

Den yngste av de drepte var 14, den eldste 23. For å minnes dem og for å fordømme disse dødsfallene utført av politiets hender, enten ved direkte å slå og gasse ungdommene eller ved å forårsake opprør og panikk av den vilkårlige polititerroren, har det vært demonstrasjoner, der også kameratene fra A Nova Democracia har deltatt.

nine youths killed 3