1

Ekstremt og historisk stort fall på børsene i går

Gårsdagen var en historisk dårlig dag på børsene. I USA falt børsene med 10%. Det er det største fallet siden 1987, altså det største fallet på 33 år. Større enn noen fall under de forrige to krisene.

Wall Street stupte tross nytt krisegrep fra Fed. – Sentralbankene kan ikke redde økonomien (E24)

Før 1987 må man tilbake til krakket og depresjonen på 1930-tallet før vi finner like store fall på en enkelt dag. Dette er en kollaps på finansmarkedene, og det var samme tendens på alle de europeiske børsene.

Krakk på Wall Street

Finansfolk og politikere prøver å ro retorisk ut av situasjonen ved å si at det vil komme oppgang igjen etter denne krisa. Men før denne oppgangen kommer depresjonen, og den vil innebære økte lidelser for verdens fattigste.

Ny mørkerød dag på Wall Street:- I seneste laget å selge nå (Dagens Næringsliv)

Før noen oppgang kommer, vil vi se konkurser og økt arbeidsledighet. Situasjonen kan bli langt verre enn den var under forrige sykliske krise i kapitalismen (“finanskrisa”). Forrige gang fikk vi det som feilaktig ble kalt “den arabiske våren”. Nå kommer krisa i kjølvannet av, og delvis midt i, en folkelig protestbølge fra Hong Kong til Libanon til Frankrikes gule vester og folkeopprøret i Chile. Massene kjemper allerede og vil kjempe enda hardere i møte med krisa.

FOLKELIGE PROTESTER I JEMEN ETTER FORRIGE KRISE.

Borgerskapet vil forsøke å velte alle byrdene over på massene, slik vi ser tendensen til når politikerne krever “dugnad” i Norge.

Krisegrep fra Norges Bank: – Ikke noe vits i å vente (E24)

En sjefsøkonom i Handelsbanken uttaler seg:

“– Alle analyser vi allerede har laget kan vi egentlig krølle sammen, men vi har varslet en resesjon og det blir vi bare mer sikre på. For nå stopper alt opp, sier hun til E24.”

For en del så forsvinner den økonomiske krisa i virusfrykten, men den økonomiske krisa kan ta flere liv enn covid-19. Under forrige krise økte antallet mennesker som får for lite mat i verden med 200 millioner. Mange samfunn og stater raknet i kjølvannet av den krisa. Libya-krigen må nok også forstås i konteksten av krisa.