1

En oversikt over norske fascister

Bilde: Demonstrasjon mot fascistene SIAN

Vi har her samlet en del informasjon om norske fascister fra forskjellige medier og nettsider. Vi anbefaler særlig Antifascistisk Aksjon sin ypperlige side med navn og bilde på svært mange nazister.

Hvem er fascistene? (AFA)

Vår artikkel er langt fra fullstendig, men gir et overblikk over de fleste av de mest aktive, offentlige eller notoriske fascistene fordelt på fire landsdeler. Hovedfokus er på nazigruppa “Den nordiske motstandsbevegelsen”.

NB! Om du er en som nevnes i denne artikkelen og nylig har brutt med den nazistiske bevegelsen, ta kontakt så kan vi diskutere muligheten for å redigere saken. 

Kort om fascistiske grupper i Norge

1. Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM)

Eksisterer i alle de nordiske landene men er definitivt sterkest i Sverige hvor de fleste lederne bor, fremst av disse Pär Öberg, Fredrik Vejdeland, Pär Sjögren og Simon Lindberg. En åpent hitleristisk (nasjonalsosialistisk) gruppe. Var en stund den “siste” riksdeggende nazigruppa i Sverige, etter at Svenskernas Parti (tidl. Nasjonal-Socialistisk Front), Fria Nationalister og også Nordisk Ungdom og Nationaldemokraterna ble lagt ned. Dannet av Klas Lund, inspirert av terrorgruppene The Order (Brüder Schweigen) og White Aryan Recistance. Gruppa ser svært svekka ut etter splittelsen.

Simon Lindberg

Tjen Folket Media har tidligere skrevet om splittelsen i DNM her:

2. Nordisk Styrke (NS)

Splittelse fra DNM under ledelse av Klas Lund, som først forsøkte å kuppe DNM sammen med Emil Hagberg, Anders Rydberg, Niklas Yngwe og Haakon Forwald. Forwald var leder for DNM i Norge, selv om han bor i Dalarna i Sverige. De andre ledende i NS er hovedsakelig ledere for Stockholmsavdelinga av DNM og av “skjoldbærerne” (vaktkorpset). I Norge har splittelsen særlig gått ut over Østlandet, der leder og tidligere leder av DNM på Østlandet, begge svensker, har gått ut med NS.

Klas Lund

Haakon Forwald

3. Stopp islamiseringen av Norge (SIAN)

Antimuslimsk gruppe. Noe overlapp med DNM og mye overlapp med Selvstendighetspartiet. Er svært aktive i sosiale medier og på nett, samt arrangerer mange “torgmøter” på sommeren rundt om i Sør-Norge. Mobiliserer som regel mellom 5 og 10 personer til disse. Vil forby utøvelse av islam i Norge, samt stenge grensene for muslimer. Dagens leder for SIAN er Lars Thorsen, som nylig sprayet “forsvarsspray” i ansiktet på en tenåring.

Lars Thorsen i midten med en iransk Sjah-tilhenger til venstre og en anti-abort-aktivist til høyre.

4. Selvstendighetspartiet (SSP)

Fascistisk parti etter inspirasjon fra såkalt “sosialkonservative” grupper i Europa, som særlig står sterkt i østre og sentrale Europa og ofte er katolske. Fokuserer på kamp mot innvandring, særlig av muslimer. Arkitekten bak gruppa er/var Bjørn Christian Rødal som før dette var nestleder i Alliansen. Første leder var Ellen Due Brynjulfsen som før dette var leder for SIAN.

5. Skandza forum

Leder for dette “forumet”, som holder møter i forskjellige land, er Frodi Midjord med adresse i Bergen. Forumet er holdt i Oslo med 80 deltakere, deriblant Richard Eide og Ronny Bårdsen fra DNM og Hans Jørgen Lysglimt Johansen. Utenlandske fascister deltok også. Forumet fokuserer på “forsvar av Europa” og kamp mot “innvandring”.

6. Minigrupper, miniführere og havarerte prosjekter

Max Hermansen ble frontfigur for nå nedlagte Pegida, inspirert av tyske Pegida. Han er nå i SIAN. Hans Jørgen Lysglimt Johansen er leder for “Alliansen”, men da nestlederen gikk til Selvstendighetspartiet ser det ut til at Lysglimt ble ganske ensom i gruppa. Lena Andreassen var leder for nedlagte Norwegian Defence League (NDL) og har siden deltatt i aktivisme for Selvstendighetspartiet og SIAN, etter at hun i en kort periode prøvde å innynde seg hos antirasister og Rødt-medlemmer ved å opptre som “avhopper” fra NDL. Tore Tvedt organiserte en periode titalls unge folk i Vigrid men sitter nå alene igjen med en motbydelig nettside. 

Folkebevegelsen mot Innvandring finnes teoretisk sett fortsatt, og det kan dukke opp klistremerker fra dem. Eks-Vigrid leder Torgrim Bredesen forsøkte å gjøre Vigrid til et parti og har også stått bak “nyhetssida” frieord.no som nå er nedlagt, men som kan ha blitt avløst av “ordetermitt”. Ellers er Boot Boys verdt å nevne, da de var aktive på 90-tallet og folk herfra drepte Benjamin Hermansen og at dagens leder for DNM i Norge var med i gruppa. I nyere tid vokste Soldiers of Odin raskt fram, før de gikk raskt tilbake etter å ha blitt delt i tre av splittelse og konflikt.

Vi vil også nevne at Demokratene, som er et utbryterparti fra Frp, har hatt mye overlapp med flere av de nevnte gruppene.

Flere steder, for eksempel på Sørlandet, har de samme personene deltatt på SIAN-markeringer, arrangement med Alliansen, mobilisering for Soldiers of Odin og i DNM. Det er med andre ord svært mye samrøre mellom de nevnte gruppene, og slik har det ofte vært.

Det er også verdt å nevne at når “nye” grupper oppstår, kommer ofte “gamle” aktivister til, og gruppene er som regel inspirert fra utlandet – som DNM, Pegida, NDL, Soldiers of Odin osv.

Max Hermansen

Hans Jørgen Lysglimt Johansen

Lena Andreassen

Tore Tvedt

Fascismen er en kontrarevolusjonær og antidemokratisk terrorbevegelse

Nazistene har drept en rekke mennesker i Norge, og står bak alle anerkjente terrorangrep i landet. De kan spore sine røtter tilbake til Nasjonal Samling, Forbundet for sosial oppreisning, Institutt for norsk okkupasjonshistorie (INO). De såkalte “nynazistene” har fått moralsk og materiell (økonomisk) støtte av såkalte “gammelnazister” fra NS og arvtagere for NS. 

Dette var også tilfelle med Nasjonal Ungdomsfylking (NUF) leda av Erich Blücher på 1970-tallet. I dag bor han i Sverige og har lenge vært knytta til nazigruppa Blood and Honour.

Med andre ord er det ingenting nytt med dagens nazister. De viderefører direkte arven fra Hitlers bevegelse og de gamle nazipartiene.

I Norge har fascistene inspirert terroristene Breivik og Manshaus, de står blant Hadelandsdrapene, drapet på Benjamin Hermansen, bombeangrep mot Blitz og Oktoberbokhandelen i Tromsø, bombeangrep mot røde 1. mai-tog og en lang rekke overfall, ofte mot tilfeldige folk på bakgrunn av deres hudfarge, politiske overbevisning eller seksuelle orientering.

Enkelte liberale og radikale nettsider har skrevet om slike hendelser:

Både Antifascistisk Aksjon og Radikal Portal har flere ganger eksponert nazister i Norge.

Fascistene hetser, terroriserer og angriper særlig revolusjonære, feminister, antirasister, innvandrere, jøder, muslimer og skeive folk.

Sørlandet

Per i dag har DNM sin ledelse hovedsakelig i Kristiansand på Sørlandet. Dette kan ikke sees isolert fra at byen tidligere har hatt aktive nazistiske ungdomsmiljø.

Tommy Olsen (f. 1978)

Leder Nordiske Motstandsbevegelsens norske avdeling etter splittelsen i 2019. 

Dømt for knivangrep på ubevæpna afrikansk mann i Stavanger i 2000.

Dagbladet nevnte dette i en oversikt over norske nazister i 2001. De skriver at Olsen da var i Boot Boys og ga ut det nazistiske bladet Berserker sammen med andre navngitte nazister.

Vepsen har publisert arkivsaker fra Monitor med flere detaljer om knivoverfallet i 2000.

Skjermdump fra DNMs egen nettside:

DNMs registrering i Brønnøysundregistrene:

Tommy Olsen har også drevet håndverkerfirma:

Jan-Cristopher Pedersen (f. 1981)

Er Tommy Olsens nærmeste samarbeidspartner.

Ronny Bårdsen 

Har tidligere bodd i Vestfold men skal nå bo på Sørlandet og er tilsynelatende blitt mer aktiv i DNB. Driver nettbutikken nordenstil.

Arne Tumyr

Var i mange år leder for SIAN og bor i Kristiansand.

Vestlandet

Øystein Vaule

Har tittelen “redesjef” i Rede 6 (i følge Frihetskamp.net), som hovedsakelig utgjør Rogaland. Han er tidligere sionist med Israel-tatovering, samt våpen- og narkotika-kriminell.

https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/ApdQn/ystein-vaule-siktet-etter-vapenbeslag
https://www.dagsavisen.no/nyheter/innenriks/vapen-og-vilje-til-vold-1.305171
https://www.nrk.no/norge/pst-aksjonerte-mot-hoyreekstremt-miljo-1.12096212
https://www.abcnyheter.no/nyheter/2014/12/13/213834/politiet-fant-vapen-i-razzia-mot-hoyreekstreme
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/BAmeQ/sjokkert-israel-demonstrant-det-var-krig

Tom Hauge

Er “redesjef” i Rede 3 (Bergensområdet) og programleder i podcasten “Hold Fanen Høyt!”, i følge Frihetskamp.net.

Kim Larsen

Beskrives av nazistene selv som en “veteran” i Rede 3.

Skjermdump fra Frihetskamp 23. januar 2020:

Midt-Norge

Martin Kvisvik Steigedal

Kommet fra Kristiansund der han stort sett har bodd, men har bodd i Trondheim en stund. Har angrepet en kvinne på gata under løpeseddelutdeling for DNM og har hengt opp mange klistremerker for gruppa.

Tommy Andre Frog

Også kjent som Tommy Frøg, Tommy Frogg og Tommy Heimdal har bodd lenge i Rissa. Har deltatt i aktiviteter for DNM flere steder i Trøndelag og har fortid i Vigrid. Vært relativt aktiv på nett.

Anneli Virtanen

Tidligere aktiv med DNM i Sverige og driver nå nettstedet “Alternativ Media” med samboer Ronny Rønning. Fikk sparken fra Trondheim kommune og har tidligere blitt fratatt skytevåpen av svensk politi. Hun har også hevdet på nett at hun har fått bank av tre maskerte personer, men det er slett ikke uvanlig at fascister finner opp alle slags fortellinger.

https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2020/05/11/195676109/nazi-tilknyttet-mistet-jobben-som-22-juli-ansvarlig-i-trondheim
https://www.abcnyheter.no/nyheter/politikk/2019/12/02/195630430/nazi-tilknyttet-kvinne-i-trondheim-fratatt-vapen

Ronny Rønning

Driver “Alternativ Media” med Anneli Virtanen. Dette er et nettsted som ligner mange andre som dukker opp og forsvinner, med konspirasjonsteorier og hets mot innvandrere.

Ronny Rønnings sønn var en periode offentlig på nett, med fullt navn og bilde, som medlem av ledelsen i Selvstendighetspartiets ungdomsorganisasjon.

Østlandet

Tommy Nyberg 

Er en voksen svensk håndverker som var leder for reiret på østlandet, men som i fyldige avhør med politiet har sagt at han er ute av DNM. AFA forteller at han er gått til Nordisk Styrke. Avhørene skjedde etter at Nyberg hadde vært i samtaler med terrordømte Philip Manshaus like før terrorangrepet og søsterdrapet.

Eskil Nielsen

Overtok som leder for DNM på østlandet etter Tommy Nyberg, men har gått til NS etter splittelsen. Er også svensk.

Knut-Bjarne Nordhaug

Tidligere KrF-politiker som har stilt huset til rådighet for DNM på østlandet.

Richard Eide

Er med på de fleste DNM-aksjoner på Østlandet.

Andreas Olsen (f. 1997)

Eller: Andreas Haglund Arnesen. Har vært svært aktiv for DNM i Østfold. Har gått ut offentlig med at han skal ha blitt banket opp av antifascister. Står som styremedlem i “Nordisk Turforening”.

Martin Christoffer Aasen Oppegaard (f 1985)

Aktivist i DNM og styreleder i “Nordisk turforening” (Org nr: 919 852 151).

Anna Bråthen

Aktivist i SIAN.

Lars Thorsen

Leder for SIAN og innblanda i en rekke små sammenstøt og slagsmål, da han ofte har blitt angrepet etter sine provoserende opptredener, for eksempel da han brant en koran i Drammen.